Figurer

"War never been so much fun" -- del 10

2016-10-30 22:31 #0 av: ElLobo

Bygget går vidare.mangemani4 fortsätter med sina figurer.


Länkar till tidigare tråddelar:

Anmäl
2016-10-30 22:49 #1 av: Jarl

#58 ja du kan säkert blanda dem med lite fläck vis grönt blir nog naturligt!

Anmäl
2016-10-31 14:41 #2 av: holst

Flämt! Den makedoniska falangen på marsch, antingen under Alexander eller någon av diadokerna, man blir tårögd.

Mycket bra och tidseffektivt målat (vilket är nödvändigt om man vill måla många av de här figurerna). Det enda smolket är såklart lansarna (sarrissa) som är tjocka som telefonstolpar. Men det kan man inte göra så mycket åt. Förmodligen är det en kompromiss för att göra dem med spelbara. Tunna lansar i den längden bryts lätt av på spelbordet.

En liten kommentar angående Zvezdas falangister som nämndes i ett tidigare inlägg. Zvezdas konstiga konstruktion med en ”sölja” där man sticker in delarna av sarissan är nog inte bara gjutteknisk. Det finns de som menar att falangen satte samman sina lansar på detta sätt för att göra det lättare när man marscherade. Svårt att marschera genom t ex en skog med sex meter långa spjut. Rätt svårt att marscher med dem överhuvudtaget.

Och att sektionera lansarna skulle även underlätta att byta ut de sektioner som brutits av. Men teorin är omstridd och amatörhistorikerna på nätet hugger varandra i strupen angående detta. Det är väl egentligen bara grälen kring stigbygelns funktion för kavalleriet som är blodigare (när det gäller antiken). Så nämn inte för någon att jag sagt något om det.  :-)

Hur som helst, jättekul att se. Jag hoppas att jag själv för möjlighet att hugga tag i lite 28 mm figurer någon dag. Särskilt nu när Victrix ska släppa stridselefanter!

Anmäl
2016-10-31 15:58 #3 av: mangemani4

du har helt rätt och det var första tanken som slog mig med när jag drog ut figurerna ur boxen "jisses, är det smala trädstammar de håller i eller är det spjut".

jag är inte så värst insatt i sarrissans historia, men det låter ju rätt så logiskt det du säger, borde ju ha blivit lite bökigt samt att spetsarna måste ha gått av efter ett antal nedstickningar och blockeringar utav fiendes sköldar. har däremot hört en teori om att de var intakta, att när de marscherade igenom en skog så sänkte de spjuten på sin axel, så att de låg ned typ, det är det enda jag har hört.

jag har sett en prototyp utav dessa elefanter, de ser aningen maffiga ut. man blir så lockad att hoppa tillbaka till romar tiden igen och börja måla hannibals kampanjer.

To be a good soldier you must love the army. To be a good commander you must be able to order the death of the thing you love.

http://nostalgiminnen.fria.ifokus.se/discussions/57f19cd5ce12c43ad8000dd6-valkomna-till-nostalgiminnen?readstate=false

Anmäl
2016-10-31 16:11 #4 av: holst

Ja, som sagt ... "don't mention the sarissa, we mentioned it once and I think we got away with it!" :-)

Men misströsta inte angående elefanterna. De är mer korrekta för successionskrigen än för puniska krigen. Hannibals elefanter var av den mindre, numera utdöda, nordafrikanska typen. De hade förmodligen inga torn. 

Så du kan nog stärka din falang med ett antal elefanter. 

Warlord miniatures ska f ö också släppa stridselefanter från samma period. Dessa verkar dock vara optimerade för successionskrigen. De har fjällpansar på sig.

Jobba på, jätte kul att följa ditt bygge. 

Anmäl
2016-10-31 17:24 #5 av: Jarl

Angående dina figurer är det ingen gjut skägg på dem! Eller vad har du gjort? Dem ser väldigt cleana ut! Har svårt att få bort gjut skägg i skala 1/72

Anmäl
2016-10-31 17:43 #6 av: mangemani4

det är gjutskägg på vissa, vilket även syns lite på hjälmen och på handen på figuren. jag försöker få bort det mesta, men jag har inte verktygen till att kunna göra ett bra jobb. försöker att rispa bort så mycket jag kan med skalpellens spets, men går jag längre ned än så, så skadar jag detaljerna. jag fick ett tips i "verktygslåda" tråden och söker just nu efter en svensk butik som säljer dessa fina verktyg. 

To be a good soldier you must love the army. To be a good commander you must be able to order the death of the thing you love.

http://nostalgiminnen.fria.ifokus.se/discussions/57f19cd5ce12c43ad8000dd6-valkomna-till-nostalgiminnen?readstate=false

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.