Annons:
Etikettergruppbyggenartiklar
Läst 6134 ggr
ElLobo
2015-03-04 07:56

GB 83: North American B-25J Mitchell -- del 3

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Mitchell-bygget fortsätter.

robban64 bygger vidare på sitt gruppbyggeprojekt.

Länk till tidigare delar:

Och till 

Annons:
[Roftic]
2015-03-04 21:04
#1

Snygg pilot! Gillar att du lägger större vikt vid att det ser bra ut än att kulörerna är exakta. Hatten av!

Mals Way
2015-03-04 22:37
#2

Grymmt snyggt jobbat…gillar verkligen vädringen samt propsen….yep…keep em coming, gillar det jag ser…

/Mal

robban64
2015-03-05 09:35
#3

Tack Mal! Du ska veta att jag är ruskigt sugen att gå loss med färg och chipping på hela planet. Men det känns som om jag hela tiden hittar små,små skarvar att slipa. Samtidigt om man tittar på bilder av en B-25'a så är det ju inte direkt något finsnickeri. Men skitsvårt att dra gränsen. Tror nog att allt fotograferande är boven i dramat.Alla missar och ojämnheter blir väldigt övertydliga. När modellen väl står i vitrinen och man kollar på ett normalt avstånd så kommer det antagligen jättebra ut. Har sagt det förr,själva bygget är bara en transportsträcka mot det som är kul…. målningen. Kanske skulle börja teckna flygplan istället…ha,ha :-)

robban64
2015-03-05 09:43
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

På tal om skarvar….. Allt glas passar jättebra förutom taket på bombfällarens utrymme. Några hundradelars mm för bred. I och med att nosen till stora delar kommer att vara metallren så kommer "trappstegsskarven" att synas extra bra. På med Vallejo vattenlösliga putty som fyller småskarvar jättebra. Fuktad tops tar bort överskottet. Blir ändå lite "scary" slipning…

[Hayabusa]
2015-03-05 09:45
#5

#3 Stiligt bygge, gillar B-25:an. Faktum är att nästan alla WWII är lite skeva & buckliga här och var. Passform på plåtar var nog inte heller överdrivet perfekta, emellanåt. Dock svårt att återge i skala, kan jag tycka.

Att ta foto brukar avslöja missar, det är sant. Tycker själv att det kan vara bra, jag strävar efter att bygga så "neat & clean" som möjligt, men det kan ju bli en förbannelse också. 

Kämpa på 👍

Banjoman
2015-03-05 09:50
#6

#4 I ett sådant läge hade det eventuellt kunnat vara intressant med Milliput?! Det faktum att man med hjälp av (hyfsat generösa mängder) vatten på redskap och/eller fingertoppar kan forma, skulptera och inte minst släta till Milliput innan det härdar gör det extra intressant, tycker jag, på sådana ställen där spackling riskerar att bli svår att slipa i efterhand.

"Oh bury me thar! With my battered git-tar!
A-screamin' my heart out fer yew!"

Annons:
robban64
2015-03-05 10:05
#7

#5 Tackar,tackar!!Skalariktig dålig passform i 1/48….ha,ha…hade säkert gått på med grovfilen efter en närbild med kameran. # Det svåraste med det hela är att noskonstruktionen inte är världens stabilaste.Underdelen är i princip bara limmad kant mot kant med kroppen och glaset med ett par droppar superlim+trälim….man får vara lätt på handen….

robban64
2015-03-07 13:34
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

Långsamt,långsamt framåt.Nu gäller det att tänka till i varje moment.Kulsprutor ska monteras innan nosglaset monteras. Piporna ska kunna monteras efteråt,dvs stickas in och träffa det borrade hålet när allt är målat.Går ju inte att maska med alla pipor utstickande.Motorkåporna lackade. Där ska det maskas och målas blått längst fram.Pilot fastlimmad och cockpitglas färdigt för montering….osv….. Fasen,nästan ett heltidsjobb :-)

robban64
2015-03-09 20:24
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

Motorkåporna har gått in i nötningsprocessen.

robban64
2015-03-09 20:26
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Blue Angel Blue(!) med olika grader av grått.Korrekt?Vet inte men det ser bra ut…

robban64
2015-03-09 20:31
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Fenorna får sig en omgång…

Mals Way
2015-03-09 21:31
#12

Grymt snyggt….ser det rätt ut är det rätt, sen saknar det andra relevans…så grymt att du går din egen väg, heleheten o kontraster är viktiga….så kör så det ryker…..

kommer bli kalas allt detta är jag övertygad om

felle-j
2015-03-10 09:30
#13

Nötningen ser mycket bra ut! Ska bli kul att se mer färg på modellen!

Annons:
robban64
2015-03-10 09:41
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#14

Tackar Mal.Tja vad är rätt och vad är fel… Vad har man egentligen att gå på? På sin höjd har man en färgreferens på byggbeskrivningen som säger att framkanten på motorkåporna ska vara blå….jaha…börjar mer och mer inse att det är som du säger….ser det rätt ut så är det rätt…det blir lite mer avslappnat då. Det är därför jag gillar att bygga moderna US jetkärror….Ghostgray för hela slanten och man kan koncentrera sig på att liva upp ytan och få den levande….. Känner att jag hela tiden lär mig något nytt och det är jäkligt kul….må det ibland se lite överdrivet och grovkornigt ut på mina bilder men vill att det ska bli någonform av helhet när man tittar på ett mer normalt avstånd. Rätt och fel….OD översida på aluminium. Jo,jo…kolla på detta färgfoto på Ave Maria. Hur många nyanser av Olive Drab kan man inte se…..är det OD överhuvud taget?? Inte direkt någon spegelglans på aluminiumet…framkanterna på motorkåporna är är ju ljusblå och helt oslitna…varför då…kanske bättringsmålade…kolla avgasstrimmorna…svart och oljigt på motorn närmast kameran och gråvita på den andra…..vapenpiporna är ju nästan mässingsfärgade(?)… Samtidigt får vi ju inte glömma att fotot är närmare 70 år gammalt…. Nu blev det mycket svammel men….ser det rätt ut så är det rätt….efter drygt 120 bombuppdrag så kan varken jag eller någon annan säga hur hon verkligen såg ut.

Mals Way
2015-03-10 10:43
#15

Foton ger inget vidare referens…framförall gamla sådana. nya fotln…visst korrekt vitbalans i kameran…men hur många kör med rgb kalibrerade skärmar. Sen en viktig parameter till….färger ändras i skala med. sen så ska man veta att alla färgtillverkare då på riktiga kärror varierar en aning framförallt ww2. sen till sist modellfärger på alla som säger att deras är exact rätt är …nja vad jag anser bullshit..men dwt är min åsikt, då man får ta o se att det är faktiskt deras tolkning av en specifik färg.. Naturligtvis har en del av dem gjort ordentlig research mm. men sen så ställer man sig frågan…hur många är i livet idag som kan säga vilken färg som är rätt…det m blekning…slitage…smuts…osv…. så jag är mer av att få till kontrasterna mellan färgerna är viktigare…. notera…it is my opinion om detta….anfra kan ha sina och tänker inte forum flame om detta då jag sett allt för många trådar hakkas sönder om het potatis om vem som har rätt eller fel…. so make up your own mind ;)….ser det rätt ut…ballt…hell yeah go for it. /Mal

robban64
2015-03-10 18:24
#16

👍 Kunde inte sagt det bättre själv!

Mals Way
2015-03-10 21:06
#17

Tackar ;)

Har hållt på mkt m olja i mina unga år…måla dvs på canvas mm…man uppfattar färger mm.

när jag återupptog  bygget efer 19-20år (då m pensel o visste inte vad en wash var) för 2,5år sedan.

Grävde ner mig i RLM träsket…jepp i did….fel fel fel…ju mer jag lärde mig om detta så insåg jag hey….skala ner hela rasket, samt det är så mkt tolkingar…man kan sätta upp riktlinjer…helt okay ;)

exempel…köra en exact färg av RLM66 i en cockpit (rätt dårå) skala ner den i en cockpit..den blir ju tokmörk o man ser ingenting…samt knappar..detaljer mm bleks iom avstånd (skala) så vad gör man…jo man ljusar upp allt…jepp..förstärker knappar mm m skarp rött o gult..annars synns ingen ting, sen sy ihop allt så det ser enhetligt ut m sköna kontraster mellan allt…dvs få allt poppa ut o man vill lixom kika ner i cockpiten o se allt ögongodis…

Brett Green utnyttjar det mkt…allt är inte rätt han gör…men Hevlette vad det poppar ut o se rsjutkt intressant ut m detaljer mm o det ser levande ut….med andra ord han utnyttjar det medvetet hela tiden…då man ser det…ja då är modellbygge en konstform med… ;)

sen det viktigaste av allt…ha helvettes kul på vägen :D

robban64
2015-03-11 12:34
#18

RLM träsket..he,he Jag är djupt imponerad över ditt modellbyggande och din förmåga att uttrycka det jag tänker…. Höll själv på med teckning och måleri när jag var yngre så jag förstår ditt tänk….. tycker bara att det är svårt att förklara ibland. Nu får vi se upp så inte denna tråd går från en B-25J till något smått filosofiskt om färg…..ha,ha.. Skulle behöva ett råd,antennlinor eller vad man nu kallar det….vad är lämpligt att använda?Två stycken från resp.fena till två egentillverkade spröt strax bakom cockpit. I min ungdom värmde man gjutstam och drog ut men jag misstänker att utvecklingen gått framåt. Har aldrig haft detta "bekymner" eftersom jag bara byggt jetkärror….

StefanW
2015-03-11 13:40
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#19

Gå till en sybehörsaffär / garnaffär och fråga efter elastisk sytråd. De brukar finnas i vit / svart / transparent i små rullar. De brukar bl.a. användas till muddar m.m. när man sticka. Fungerar utmärkt till antennlinor, fäst i en ende och sedan sträck lite försiktigt och limma fast i andra ändan. Sen kan man lägga på lite färg om man vill. Minskar risken för att tråden skall "slakna" Se exempelbild:

Stefan - Modellbyggare

robban64
2015-03-11 15:05
#20

Tack för tipset!! Efter att ha upptäckt sminkavdelningarnas "hobbyprylar" är det dax för sybehörsbutiken:-)

Annons:
Mals Way
2015-03-11 16:49
#21

Jag kör med n svart nylonfibrer från stockings….de flexar )mindre risk gå av)..hålls spända…samt billigt…;)

robban64
2015-03-11 20:09
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#22

Jaha,ja…. stockings…snackar vi damstrumpor nu? Äntligen kan jag involvera frugan i min hobby. Tack Stefan och Mal för tipsen.Det är ju ett tag kvar till riggning men jag vill vara förberedd. Lite nytta har jag gjort i kväll. Börjat maska och tusan vilket pilljobb… men hade jag gjort som jag brukar,skurit till själv så hade jag hållit på till dödagar. Överlag bra passform på Eduards grejer men ibland diffar det på någon mm. Men det kunde vara värre….typ en B-29 eller He111….. :-)

Rone
2015-03-11 20:41
#23

Det fortsatt riktigt bra ut, gillar verkligen hur du får till färgskavet!!👍

Att maska en bombare är ingen barnlek!🥵

På tal om riggtråd så säljer Rebel Hobby nu Uschi´s fina trådar, dock lite dyra!  http://www.rebell.com/riggtrad-standard-elastisk-0-07-mm-x-45-m.html

robban64
2015-03-11 20:51
#24

Tackar!!!Ännu ett trådtips att ta till sig. Vad skulle jag göra utan detta forum och er hjälp. Ser detta som ett övningsobjekt när det gäller nötning/chipping/färgnyanser. Blir säkert överdrivet men jag kommer att ha kul…..tror jag :-) Tacksamt objekt att öva på….kollar man på B-25 foton så kanske det inte blir så överdrivet ändå….många var ju rejält slitna.

Rone
2015-03-11 21:07
#25

Ja, man kan nästan misstänka att B-25orna hade blankare aluplåtar eller något annat som gjorde att färgen fäste sämre på dessa?

Mals Way
2015-03-11 21:20
#26

Chippning vädra är kul. Titta på foton o se var färgavskavet är koncentrerat…ofta vingrot….längs panel linjer där det mecka servas dvs luckor som öppnas freq..dörrar…där servicemanakapet knallat på vissa områnden på vingarna inge slit på no step områden…eller mkt mkt mindre….. Tänk på att metallen rör på sig så det blir såna där fina flagsläpp längs panel linjer med ….. Du kommer ha galet kul m detta. samt som du poängtera att det kan vara lätt overdone…men träning ger färdigheter, så jobba liitr i taget..en paus. Sen liite igen…sen paus så du ser förändringen.. Det finns som du redan säker vet Olika tekniker för chipping. En är ju att måla/dutta m mkt mkt fin pensel…eller lite putte bit svamp på en pincett (nästan torr)….det är en bra metod då man har bra kontroll…. En del kör med blyerts pennor, har jag sett… En annan är salt chipping..man kör en metallic färg först, sen tar man flingsalt (inte bords salt)…msler den m fingrsrna till olika grains…..penslar lite försiktigt m vatten (nån droppe disk medel…)..sen strör över….sen torka…. Sen på m camot…notera att kör inte m vattenlöslig färg då den löser saltet o det blir fula ringar istället för fint färg släpp.. Sen har vi en populär teknik..kallas hårspray tekniken…fins otal vids om det. Man lägger på metallic färg, sen ex hårspray..eller mer modellanpassad produkt, AKs chipping vätska (finns olika märken där med)…på m camot….sen fuktar man ytan m vatten på tops eller pensel, sen rispar man en tandperare exempelvis….chipping vätskan löses av vatten så man får dem där färgbortfall. Så bara o testa ;)

robban64
2015-03-12 07:34
#27

#25 Så var det nog.Kan inte tänka mig att man drog på en primer innan man lackade grönt.Speciellt inte Korsika B-25'orna där man "panikmålade" dom efter tyska flygräder mot flygfälten. #26 Kommer testa olika metoder….detta blir som ett skissblock :-)

Annons:
Mals Way
2015-03-12 09:26
#28

Kör et teknik åt gången per modell…. Iom känna på samt kontroll om en metod. Sen nästa modell en annan teknik… Skulle lägga en röst för enmotoriga 1:48 Tamiya…ex en Zero A6M5 eller en F4F typ iom de blev slitna…de är hyggligt billiga…få delar…och generellt grym passform som gör att man får ihop den hyggligt fort så man kan påbörja målningen o experiment…. Sen när du bestämt dig så gå loss på en B25 i 1:32 från honkong models….en bjässe :)…… Hursomhelst så ska det bli spännande se din komma m färg o slitage… Sen så finns alltid en ny modell runt hörnet…viktigt är o bli klar med :)

robban64
2015-03-12 18:58
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#29

Jodu,HK B-25'an vore något. Får väl bli det när jag bestämmer mig för att bygga den slutgiltiga modellen med extra allt och lite till. Känner att den mesta tiden jag lägger ner på mina byggen går till att kämpa med taskig passform….så något enmotorigt från Tamiya känns lockande….men samtidigt ligger en väldigt lockande Hasegawa duo och pockar på min uppmärksamhet…. F-4G/F-16C…..hajkäftar på båda… Förövrigt så fortsätter jag att maska mig fram i tillvaron :-)

Mals Way
2015-03-12 22:02
#30

Sådärja, ser kalas ut det där..bra jobbat..inte mkt kvar innan målning nu…..ser fram emot camot….

Samt ja billiga Tamiya enmotoriga, limma, måla…vädra…

De är grymma som mellanspel i krävande byggen med, kör med dem titt som tätt mellan mina 1:32 or ;) just for fun, vilket modellbygge ska vara ;)

robban64
2015-03-13 05:49
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#31

Tackar!! :-) Ryggtornet glaskupa blir enkel att maska i och med att den saknar ramverk(!) Där ser man nyttan med nätet. Tornkupan består av ett antal ihoplimmade bitar.Kollar man på gamla foton så är det limskarvar man ser i stället för en ram.(se fotot på Ave Maria längre upp i tråden) Inte ens Eduard har koll i och med att man får med full maskering även till ryggtornet.

stickanw
2015-03-13 10:57
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
robban64
2015-03-13 19:35
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#33

Kunde inte hålla mig :-) Måste bara se hur det kan komma att se ut. Mycke annat att tänka på just nu. Fredag och semester….. På måndag sticker frugan och jag till Sri Lanka! Inget modellbygge på två veckor…. men förhoppningsvis mer sol & bad.

stickanw
2015-03-13 19:41
#34

Ta med dig ett par snapkitt, inget lim, ofta två eller flerfärgade, inga färgburkar behövs:)

Annons:
robban64
2015-03-13 19:43
#35

Ha,ha…då blir det skilsmässa:-)

Mals Way
2015-03-13 20:50
#36

Robban….

Sådärja…mkt snyggt det där i chippningsväg, fortsätt så, mkt snyggt.

robban64
2015-03-13 21:08
#37

Tack för dom uppmuntrande orden :-) Bygget går lite på tomgång….tycker inte att det händer så mycket. Slipa och maska…tycker jag ser skarvar od.överallt. När det börjar gå trögt och det börjar kännas trist behövs det något humörhöjande…..aktern var det väldigt bra passform på så den var klar.Så jag drog på lite RAF dark green och olive drab i lite olika blandningar.Som bas har jag Vallejo Steel.Testade även deras Aluminium men den var alldeles för glittrig. Varför inte Alclad?Jag har provat och det blir snyggt men oj vad det luktar illa. Blir jobbigt att samsas med övriga familjen….Vallejo Steel känns som ett alternativ…är inte ute efter något glänsande,snarare grådaskigt….färgen torkar dock väldigt långsamt. Kört med vaselin även här….börjar mer och mer gilla metoden. Ska se om jag hinner dra över ett lager steel innan jag åker.Då kan ju färgen härda i två veckor :-)

Mals Way
2015-03-13 21:28
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#38

Hey….

Glittrigt blir det…men glöm inte att övrig vädring dämpar det en hel del,

så man får utrymme…

För är den inte glitrig eller blank så dämpas ju det ännu mer….då vädringen kommer på, för allt mörknar ju en aningen iom filtereffekten som även vädringen ger…

så låt blänka…det kommer dämpas tro mig…

för jag gissar att det blir vädring m skit på detta, så du ger dig på chipping

Kika på min wurger där det var blankt, men har dämpats en hel del av skiten…

Då vi pysllar med amma effekter m chipping.

Så jag tror inte du behöver oroa dig för det, om annat så testa på bit skrot innan ;) m lite vädring oon top på chippingen

robban64
2015-03-13 21:43
#39

Så rätt så…..men det känns som det är större pigment i Vallejos aluminium…ett jäkla spottande och fräsande från sprutan. Steel gick på mer smooth och inte alls lika mycket skit på nålen. Som sagt….ett litet test.Skit och väder kommer det att bli….var så säker :-) Fortfarande är det roligt…..målningen är ju det jag gillar bäst så det här gav mersmak. Kollar på dina på dina vackra byggen och snappar upp ett och annat….så jäkla kul att hela tiden lära sig något och bli lite bättre för varje bygge!

Mals Way
2015-03-13 21:58
#40

jag penselmålar Vallejo numer deras model air och modelcolor….

Då jag som du sa,……fetare pigment i deras färger o den kräver en AB 0,4 nål/munstycke för att trivas, det finns några som fungera aldeles utmärkt genom 0,2….men många bråkar alldeles för mkt….jag o vallejo är inte kompisar alls…då använda ABn…men däremot penselmåla mm jag då trivs vi ihop.

robban64
2015-03-15 20:22
#41

Har kört lite Vallejo i andra nyanser och tycker dom funkat minst lika bra som Model Master.Metallicfärgerna beter sig annorlunda.Vallejo Alu…..blir en j***a spridning på färgen…lägger sig som ett moln.Känns som om man har noll koll… Lägger sig dock fint men i mitt tycke glittrig..nästan som flake…torkar långsamt. Vallejo Steel…bättre kontroll när man sprutar…antagligen mindre pigment…mindre glitter,mer rå metallkänsla….torkar snabbt. Båda bygger upp ganska ordentliga färglager på nålspetsen. Båda har i princip noll vidhäftningsförmåga om man inte primat. Nåja….nu får det stå och torka för nu drar jag på semester i två veckor :-)

Annons:
Mals Way
2015-03-15 20:40
#42

Gött….Semester är galet bra…sen när du är tillbaka…oh yes nya krafter :D

Rekomenderar Alclad…..verkligen….gör all metallic me dem……Jag o min ab m Alclad är kompisar alla gånger :D

robban64
2015-04-05 16:23
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#43

Så där ja,tillbaka efter två veckor på Sri Lanka.Totalt härligt och inga plastmodeller. Skönt att se att ni håller ångan uppe! Har gått och stirrat ett par dagar på denna men inte känt någon inspiration. Men påskdagen är ju rätt seg så jag gav den en chans till. Känner att det är lättare om jag gör en liten sektion i taget.

robban64
2015-04-05 16:25
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#44

Överdrivet chippat?….ja kanske det…. men som sagt,övar och testar.

robban64
2015-04-05 19:38
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#45

Lika bra att fortsätta när man fått upp ångan

Mals Way
2015-04-05 20:23
#46

Grymmt…schleeten….mums…. Gillas..

robban64
2015-04-05 20:32
#47

Tackar!! Nu får den stå och mogna ett par dagar…. kanske för mycket schleeten….kanske bättringsmåla några fält….tycker inte det är någon ide att hasta på…bättre att gå och titta på modellen ett par dagar….så drar man på lite mer färg….helheten får växa fram med små steg…. Ett litet,litet problem uppenbarade sig. Bakre ingångsluckan undertill fattas.. Det är sånt som händer….är ju en second hand modell….andra saker fick jag dubbelt av…

[Hayabusa]
2015-04-06 20:06
#48

#47 Du kan alltid "backchippa" om det blivit för mycket, så att säga. Med närliggande kulörer så kan det bli en fin effekt. Trevligt bygge, ser fin ut. Tycker att det verkar som att byggsatsen i sig "åldrats med värdighet".

Annons:
robban64
2015-04-07 08:02
#49

Tackar!!!

"Backchipping"….man lär sig något nytt varje dag.Har testat det fast jag inte visste att det hette så….blir riktigt realistiskt med färgskiftningarna….nötningar som inte riktigt nått ner till metallen eller att efterlikna bättringsmålning.

Ja,byggsatsen står sig väl trots sin ålder.Minst lika bra eller bättre än mycket som produceras idag.

[Hayabusa]
2015-04-07 08:09
#50

#49  Tydligen släpptes den 1977 så det är alltså 38 år sedan!

ElLobo
2015-04-07 08:58
#51

Fortsättning i del 4.

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: