Annons:
Etikettergruppbyggenartiklar
Läst 6712 ggr
ElLobo
2012-08-04 12:44

GB 46: DKM Tirpitz i 1/350 -- del 2

Fartygsbygget fortsätter i en ny tråddel.

Tirpitz

Bigmek fortsätter med sitt bygge av den mäktiga Tirpitz.

Länkar:

Byggtråd del 1

GB #46

Annons:
Bigmek
2012-08-13 14:17
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Hej igen! Dags för en uppdatering av modell större!

Nu har jag fått färg på skrovet och modellen börjar nu gå att känna igen som "Den ensamma drottningen"!

Tog tyvärr inga bilder under själva målningsarbetet eftersom jag blev lite för ivrig att bli klar helt enkelt.Målade vattenlinjen och försökte med lite preshading. Att maskera däcket var fan det tristaste hittills på det här bygget och var ett riktigt tålamodstest.

Bigmek
2012-08-13 14:18
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Resultatet!

Färgerna jag använt är Tamiyas Sky grey, Light grey och Dark grey (med en hel del svart i)

Bigmek
2012-08-13 14:18
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

.

Bigmek
2012-08-13 14:19
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

.

Bigmek
2012-08-13 14:19
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

.

Bigmek
2012-08-13 14:20
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

.

Annons:
Bigmek
2012-08-13 14:20
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

.

Bigmek
2012-08-13 14:21
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

Det var oerhört spännande att pilla bort all maskering sen, bättre än att öppna en julklapp! ;) Var lite missar där färg tagits sig igenom tejpen som jag fick rätta till samt preshadingen syntes inte alls eftersom jag målat för tjockt. Fick fixa det med lite postshading istället.

Jag är riktigt nöjd med resultatet! Dock har jag börjat tvivla på däcket igen. Jag känner att det är för mörkt och orange och färgnyanserna mellan enskilda plankor är för svag. Har börjat fundera på om jag helt enkelt ska bita ihop och måla om det i en ljusare och mer grå nyans. Eftersom jag uppenbarligen inte är helt nöjd då jag tvivlar så är ju risken att det är en grej som kommer störa mig när modellen är klar. Även om det är skitjobbigt så är det mindre jobbigt att göra det nu än senare… Vill gärna höra vad ni tycker, var så brutalt ärliga ni kan! ;)

Daywayfarer
2012-08-13 16:53
#9

Personligen tycker jag däcket ser bra ut! Vill man vara petig och vill ha en snygg teak-färg (om det var teak) så ska det ju vaar ljusare/gråare, nästan som den färgen under skorstenen?

Kan hänvisa till vår väldigt långa teak-disskution vi hade tidigare :).

Övrigt är jag imponerad över att de gjutit räcken som standard, viker du bara upp dessa senare eller?

En gång till, ditt däck/båten ser bra ut!

"Learn lots. Don't judge. Laugh for no reason. Be nice. Seek happiness."

Bigmek
2012-08-13 17:20
#10

Hehe teakdiskussionen minns jag! ;)

Kommer vara borta några dagar nu så när jag kommer hem kan jag se det med nya ögon och kanske kunna bestämma mig om jag gillar det eller inte. Har i alla fall kommit över den där första "ÅÅÅH NEEEJ VAD JOBBIGT ATT MÅLA OM"-känslan så jag kan nu åtminstone välja utifrån estetik istället för lathet. ;)

Räckena är tyvärr inte standard, även om jag tycker det absolut borde vara det (fast foto etsade räcken kanske är det i nyare kit). Räckena och även allt trämålat på överbyggnaden är från Eduards fotoets-set. Stämmer bra att man viker upp dom sen men jag ska ta och måla dom först. Nu har jag bara lagt dit däcken för fotograferingen. :)

Ets är en absolut nödvändighet när det gäller äldre kit som detta. Det saknas väldigt mycket detaljer i originalutförande. I Tamiyas original så är alla däcken på överbyggnaden helt släta utan någon som helst struktur och några räcken existerar ej!

Mvh Christian

Daywayfarer
2012-08-13 18:09
#11

Okej! Du gör såklart som du vill, kommer följa bygget i vilket fall!

Jag tänkte väl det, byggde Musashi från Tamiya i 1/350 och där var inga räcken. Ett väldigt vackert skepp enligt mig! Dock var det fyra år sedan då jag inte tog modellbygge på så stort allvar, så jag byggde klart den utan räcken.

Måste säga att hon blev snygg ändå. Jag blev extremt road av sprue-melting och har dragit antenner och vajrar överallt! Fast det hade ju varit extrem skillnad med räcken… Försökte göra räcken av sprue men det blev inte så lyckat så jag gav upp.

Nu nyligen när jag började bygga modeller på allvar valde jag stridsvagnar eftersom de i regel är mycket mer detaljerade utan ets gämfört med båtar utan ets, tack vare den mindre skalan…

Ska man bygga båtar är det ett måste att köpa ets, precis som du sa.

Mvh,
Daniel

"Learn lots. Don't judge. Laugh for no reason. Be nice. Seek happiness."

zoncar
2012-08-13 18:46
#12

avskyr egentligen krigiska modeller! men denna modell är ju så ruskigt imponerande, jösses vad snyggt, vilka detaljer osv snyggt helt enkelt!!

Bigmek
2012-08-15 17:23
#13

#11 Mushashi är absolut ett väldigt vackert skepp! Japanska fartyg överlag tycker jag är rätt häftiga, har Tamiyas nya Yamato på önskelistan (hur ska man hinna bygga allt man vill egentligen?!).

Förstår helt klart vad du menar med stridsvagnar. Jag gillar att bygga dom eftersom det känns mycket friare och mer avslappnat. Man slipper ets-pillandet och den långa byggtiden med fartyg och man slipper det svintråkiga slipandet och spacklandet från flygplan. Dessutom kan man ju ge dom en mer personlig touch genom att lägga till packning och liknande (och även dölja eventuella misstag med strategiskt placerade väskor och vädring ;) ).

Dock finns det ju charm hos alla typer av modeller egentligen, jag har inte hittat någon direkt favorit än! :)

#12 Åh tack så mycket! :D Vad kul att du tycker det!

Tirpitz må ha sett väldigt elak ut men hon gjorde inte så mycket krigiskt. Så vitt jag vet avfyrade hon sina kanoner i skarpt läge endast en gång och det var under en operation mot en brittisk station på Svalbard. Resten av kriget spenderade hon i Norges fjordar, luktandes på blommorna. ;)

Annons:
Daywayfarer
2012-08-15 21:39
#14

#13: Nya Yamato, när är den ifrån? Något nytt och förbättrat?

Jag tycker ett stort skepp gör sig mer till prydnad i till exempel en glasmonter i vardagsrummet än att ställa upp 5 stridsvagnar, även om det också kan se snyggt ut!

Det är något speciellt med båtar, en dag kommer jag nog återvända till havet! :)

Mvh

"Learn lots. Don't judge. Laugh for no reason. Be nice. Seek happiness."

[Hayabusa]
2012-08-16 08:18
#15

#14 Tamiyas nya Yamato presenterades på 2011 års show i Tokyo (slutet oktober). Helt ny med andra ord. En fantastisk modell på alla sätt & vis, går inte att jämföra med Tamiyas äldre utgåva.

/Stefan

Bigmek
2012-08-18 01:14
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#16

#14 Håller med dig, en fartygsmodell är riktigt maffigt och passar bättre som "inredningsdetalj" än pansarvagnar. Dock kan man få en riktigt bra effekt med stridsvagnar också men då är det enligt mig ett måste att bygga en basplatta! Det gör otroligt mycket. Jag har byggt två stridsvagnar som står här, båda är ungefär jämbördiga i hur pass bra jag fått till dom, dock upplever man den ena som dubbelt så snygg. De enda skillnaden är att den står på en enkel basplatta medan den andra inte gör det!

Har grubblat en del på däcket och beslutade mig för att testa att torrpensla fram nåtlinjerna med mörkgråt och sedan lägga en dimma deck tan över allt för att gråa ner det lite. Jag blev faktiskt rätt nöjd med resultatet! Trodde att kontrasten mellan plankorna helt skulle försvinna eftersom den redan var så nedtonad men den gjorde faktiskt inte det.

Jag slarvade en del med maskeringen vilket inte var så smart eftersom jag fick måla om en del på överbyggnaden. Note to self; maskera alltid överdrivet noga när du ska airbrusha.

Lite svårt att ta en bra bild mitt i natten med en mobilkamera men den ger ett hum om hur det ser ut nu!

Nu släpper jag däcket och går vidare! Nu är det dags att dra på cammot på överbyggnaden! Det blir spännande, måste nog köpa lite mer maskeringstejp. :P

Mvh Christian

muggebigge
2012-08-19 10:26
#17

För att vara en plastbåt tycker jag att du lyckats bra.Själv är jag helt inne på träbåtar.Det är dock svårt att se däcket på bild,men huvudsaken är att du själv tycker att det är bra.Kommer att följa bygget med spänning….Mvh Per

Bigmek
2012-08-21 00:33
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#18

Inga större framsteg sen sist, har inte haft så mycket tid att bygga. Tyvärr lär det inte bli allt för mycket byggtid nu på slutspurten av sommarlovet och om två veckor när det är dags att återvända till universitetet och pluggeriet så lär uppdateringarna bli ännu mer sällsynta. Ska försöka hinna klart i tid för gruppbyggets slut men börjar ana att det kanske inte går att fixa. Vill ju inte heller stressa klart det här bygget. :)

Här är en bild som illustrerar varför man absolut borde köpa ets om man bygger det här gamla kitet. Viss skillnad på katapulterna, vilken som är från kitet behöver jag väl knappast nämna. :P

TommiN
2012-08-22 22:59
#19

Ser riktigt snyggt ut detta bygge,har samma modell på hyllan som väntar på ihopplockning,ska bli intressant att följa detta bygge,mera bilder Glad.

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
[Tunnan]
2012-08-25 21:23
#21

Mycke snyggt.
Hur många delar är det i en sån här sats ?

Bigmek
2012-11-02 15:55
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#22

Hej igen! Det var länge sen det hände något  i den här tråden men jag har haft fullt upp och inte hunnit bygga något. Igår hann jag dock måla lite av cammot på överbyggnaden så tänkte att jag slänger upp ett gäng bilder här!

Cammot är inte helt klart utan det återstår att måla dom delar som ska ha den blå-gråa nyansen samt fixa till lite överspray som slank igenom.

Har även äntligen lyckats bli helt nöjd med däcket! Körde över det med en tunn dimma ljusgrått och torrpenslade fram nåtlinjerna vilket gjorde susen! Hade jag målat om det så hade jag kört det i en gråare ton men det här tycker jag funkar fint också! :)

Bigmek
2012-11-02 15:56
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#23

.

Bigmek
2012-11-02 15:57
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#24

.

Bigmek
2012-11-02 15:57
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#25

.

Bigmek
2012-11-02 15:58
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#26

.

Bigmek
2012-11-02 15:58
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#27

.

Annons:
Bigmek
2012-11-02 15:59
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#28

.

Bigmek
2012-11-02 16:04
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#29

#21 Jag kollade om det stod någonstans men jag hittade ej någon siffra. Dock är det 8 ark av varierande storlek men om man jämför med Revells nyare utgåva är det betydligt färre.

Sen har vi ju typ 280 fotoets-delar att handskas med också! ;)

Bigmek
2012-11-09 23:38
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#30

Hallå igen, dags för en liten uppdatering. Har idag målat mer på överbyggnaden och börjar bli klar på den delen. Jag är redigt less på maskeringstejp vid det här laget, är riktigt jobbigt att få den att sitta tätt över alla detaljer. Nästa fartyg blir något enfärgat. ;)

Propellrarna har även äntligen monterats! Målade dom med Alclad pale burnt metal och tycker det blev riktigt bra. Aldrig använt alclad förut men gillar det som fan! Blir en riktigt schysst metallyta!

Funderar på hur jag ska vädra propellrarna bara så dom får en fläckvis mörkare och grönaktig nyans så det syns att dom doppats i havet.

Bigmek
2012-11-09 23:39
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#31

.

Bigmek
2012-12-05 00:57
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#32

Bygget går frammåt i långsam takt men några stora framsteg har gjorts! Har dels gjort rekylgördlarna runt kanorna samt byggt ihop stormasten!

Rekylgördlarna gjordes i greenstuff och masten av mässingrör och någon form av tunna stålpinnar jag hittade. Allt limmades ihop med CA-lim och den känns rejält robust. Blir inga böjda master från riggningen här inte! :)

Bigmek
2012-12-05 00:58
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#33

.

Bigmek
2012-12-05 01:00
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#34

Nästa steg tror jag blir att fästa alla PE på kanonerna och måla dom. Har även några fler master som ska fixas!

Annons:
Upp till toppen
Annons: