Annons:
Etiketterfartyg-båtarartiklar
Läst 8648 ggr
ElLobo
12/20/11, 5:54 PM

Galären Callmar -- del 2

Galärbygget fortsätter.

däck Callmar

Galären Callmar går vidare mot sin fulländning. petzon är byggaren bakom bygget.

Länk: del 1

Annons:
petzon
12/28/11, 9:12 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Efter tre lager bets och lika många lager lack ser däcket ganska OK ut, skrovet blev tyvärr inte lika bra, betsen tog lite ojämnt. kanske går att vädra lite försiktigt för att jämna ut skiftningarna

petzon
12/28/11, 9:14 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Däcksbalkarna epoxylimmas på plats. Som stöd använder jag ett något udda verktyg. Passbitar. En passbitsstas underkändes vid kalibrering på förra jobbet så den följde med mig hem. Perfekt att använda som rätvinkligt stöd. Gladpack under för att eventuellt limspill inte skall sätta fast passbitarna för evigt i däcket.

petzon
12/28/11, 9:16 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Provmontering av kanon i lavett och glidbana under. Lavetten skall kompletteras med lite belag av svartmålad mässig

MarkusN
12/29/11, 9:40 AM
#4

Två tummar upp petzon! Däcket, inte minst i bild 2 ser fenomenalt ut! Glad

Azgaron
12/29/11, 12:42 PM
#5

Ser mycket snyggt ut Petzon!

Håkan, medarbetare på Modellbygge iFokus!

 

petzon
12/29/11, 10:12 PM
#6

#4 & 5 tack så mycket, all uppmuntran behövs idag när jag upptäckt att jag bara har gjort 20 korsianbalkar när jag behvöer 40, blir till att såga, slipa, grunda, måla och lacka igen.

Annons:
petzon
1/9/12, 9:49 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Korsianbalkar skrev jag när jag mednade Apostisbalkar, så tokigt det kan bli. Målade är de i alla fall och hälften är på plats, förutom en som trillade loss. Vill inte limma dit resten innan Korsian (Längsgående "kista" för tågvirke mm.) är på plats. Oj vad dammigt det blir på däck när man bygger.

petzon
1/9/12, 9:52 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

Sidostycken till Korsian stagas upp med 3*3 mm furuinnan montering. Det var lite pyssel att få till formen på korsian, den följer däckets krökning, jag gjorde en pappamall som passades in. Det tar sin tid att scratchbygga, lite grann som att flyga till månen och bygga raketen under tiden man flyger….

petzon
1/9/12, 9:53 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

Virket till akterdäck måste betsas innan det limmas på plats eftersom undersidan blir synlig och inte kan betsas när det väl är monterat. Nåtning simuleras med svart tuschpenna

petzon
1/9/12, 9:55 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

Beslag till två kistor klipps till av mässingsplåt och mässingstråd. Ett gångjärn försvann på arbetsbänken, någon som hjälper mig att leta?

Ligger på tork efter avfettning i aceton innan svärtning i Blacken-it.

MarkusN
1/9/12, 10:04 PM
#11

#7 hrrrrmm, ja det noterade jag ju direkt…. (not!) Oskyldig

Jag skrev det innan, men jag skriver det igen - så spännande att följa detta bygge!

Johan L
1/11/12, 8:17 PM
#12

Spännande bygge! Heja, heja!

PonCar
1/11/12, 8:51 PM
#13

Helt underbart bygge! Men vilket oootroligt jobb som ligger bakom. Det förstår man när man kan följa ett projekt så här steg-för-steg. Inte alla som fattar det när man ser bara det färdiga resultatet. Kanonen på bild  #3 är ju sagolikt vacker bara den.

Annons:
petzon
1/11/12, 10:57 PM
#14

Tack för alla glada tillrop, just nu känns det lite segt, kommer inte framåt trots många timmars arbete. En del bakslag uppstår också. Hade tolkat ritningen fel på akterdäckets utformning så de däckslister som visas i bild #9  är nu skrotade och nya tillsågade. Limmar nu ihop listerna först occh pasar till. Det gick inte att lägga lösa lister som, jag tänkt mig först.

När man scratchbygger blir et ofta ett steg framåt och två tillbaka, misstolkar man ritningen, tänker fel eller gör i fel ordning så får man backa och göra om. Trät är ju inte heller förlåtande när det betsas, det går inte att spackla upp missar.

Kanonen har jag fuskat lite och köpt färdigt eldrör till. Det finns vissa som hävdar att när man scratchbygger skall man bryta malmen själv, men jag är inte så fanatisk.

Känner att nästa båt får bli en byggsats innan jag ger mig på ytterligare scratchningar. Kanske dags för en hjulångare?

erihan
1/12/12, 2:10 PM
#15

Väldigt vackert däck!

Denna kommentar har tagits bort.
petzon
1/25/12, 11:03 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#17

Akterkastellets sidor skall vara välvda, Sågade till en mall av spånskiva som jag sedan spände upp de blötlagda plywoodsidorna på. Efter en vecka i pannrummet var allt knastertorrt och välvningen permanent.

petzon
1/25/12, 11:09 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#18

På akterkastellet skall det sitta heraldiska sniderier, en slags vapensköldar. Funderade först på att modellera dessa i någon form av syntetisk lera, men beslutade mig till slut för att snida i trä. En björkplanka sågades till i bandsåg till cirka 3 mm tjocklek, konturen filades ut med nålfilar som känndes väldigt stora. Därefter limmades biten upp på en bit spånskiva och sedan täljde jag fram rustningshuvudet med skalpell. Kanske blev huvudet lite för likt Homer Simpson? Svärden löddes ihop av mässingstråd.

La med en tändsticka som storleksreferens. Detta var lite pilligt, nu skall det bara göras fem bilder till till denna sidan av kastellet samt lika många på andra sidan.

Azgaron
1/25/12, 11:53 PM
#19

Oj sicket pill! Ser bra ut!

Håkan, medarbetare på Modellbygge iFokus!

 

petzon
1/26/12, 10:11 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#20

De senaste veckorna har jag hållit på med akterdäcket, när jag var klar kom jag på att jag hade gjort ett misstag. Så det var bara att skrota och göra om. Någon som ser vad jag missat?

Jag har nog lagt 10 timmar på att göra akterdäcket, men som tur är går det alltid snabbare när man gör om, kunde använda det skrotade däcket som mall och således tog det nog bara en tredjedel så lång tid att göra det nya. Ligger på tork mellan betsningar nu.

Annons:
petzon
2/2/12, 9:43 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#21

Nu har jag just betsat det tredje akterdäcket. Nummer 1 missade jag att markera nåtningen på som man kan se på bilden i inlägg #20. Däck nr 2 passade inte eftersom jag belv tvungen att ändra formen på akterkastellet. Ritningen visade inte hur det såg ut uppifrån, men med akterväggen tillskuren efter ett ritningssnitt insåg jag att formen var fel. Jag är nu inne på femte veckan med att göra akterdäck. Börjar tröttna.

Under tiden betsen torkar roar jag mig med att snida miniatyrfigurer till akterkastellets sidor.

En fågel och en sköld med korslagda kanoner och kungakrona. Kanonerna är tillskurna av tandpetare. Kungakronan ihoplödd av 0,5 mm mässingstråd med en knopp framfilad ur 2 mm mässingstråd. Två kronor offrades till mattmonstret, den tredje limmades på plats. Sköldarna skall målas så jag kunde kosta på mig lite spackel. Ytterligare en spackelomgång återstår.

erihan
2/2/12, 9:45 PM
#22

Gud vad pilligt, men snyggt!

Azgaron
2/2/12, 10:31 PM
#23

Snyggt!

Håkan, medarbetare på Modellbygge iFokus!

 

petzon
2/3/12, 9:23 PM
#24

#22 & #23, tack. Kan bli lite mer bilder framåt söndagen om jag får loss den byggtid jag planerat.

petzon
2/14/12, 10:22 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#25

Äntligen går det framåt med bygget. Akterdäck och akterkastell har varit en riktig pärs att få ihop. Ritningen var otydlig och jag tänkte fel några gånger. Som tur är målas akterkastellet så det fick att bygga i delar och spackla flitigt.

petzon
2/21/12, 10:21 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#26

De herladiska bildern som skall smycka akterkastellets sidor plus akterspegel har gjorts färdiga. Som jag visat i tidigare inlägg är det en sköld av 0,5 mm plywood med figurer snidade i björk kompletterade av ihoplödda mässingstrådar och 0,1 mm plåt. Kanten runt skölden är gjord av lödtenn som limmats på plats. Lagerkvistnes löv är minimala klickar epoxy. Förgyllning med äkta Humbrol. Målningsanvisningen angav guldfärgad sköld med sniderier i brunt. Jag tyckte tvärt om var snyggare och såg mer riktigt ut.

Det har varit ett riktigt stôlleprov att göra dessa herldiska bilder, men jag känner mig ganska nöjd till slut, efter en hel del offergåvor till mattmonstret. Ytterligare tre bilder skall göras till den inre akterspegeln, men det får bli en annan dag.

erihan
2/21/12, 10:30 PM
#27

Hur snyggt som helst! Imponerande detaljer! Man undrar ju varför de öste på med så många olika heraldiska motiv!

Annons:
MarkusN
2/22/12, 7:18 AM
#28

Attans vad fint! Kämpa! :-)

Azgaron
2/22/12, 7:39 AM
#29

Oj vilket jobb, men attans snyggt blev det ju!

Håkan, medarbetare på Modellbygge iFokus!

 

petzon
2/22/12, 9:52 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#30

#27, 28, 29 Tack.

#27, jag vet inte riktigt varför de dekorerade så mycket, kanske var det för att injuta mod i de egna soldaterna och skräck i fienden.

Har byggt vidare ikväll och glasat fönstren, det sista fönstret på styrbords sida passade inte så jag får göra ett nytt.

De herladiska bildern är också på plats. Korsian, den längsgående kistan för tågvirke mm har också kommit på plats. samt den förliga däcksbalken, men den syns inte på fotot.

Nästa steg är att göra luckor till korsian, monteras balkar för roddarbänkarna samt göra roddarbänkar. Lär nog att ha och göra framgent också. Börjar förstå vad en galärslav är för någotSkrattande

Hektor
2/23/12, 8:44 PM
#31

Attans så läckert!

Azgaron
2/23/12, 10:44 PM
#32

Mycket snyggt!

Håkan, medarbetare på Modellbygge iFokus!

 

petzon
3/1/12, 10:15 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#33
#31 &  32 tack.

Har nu fått på Apostisbalken på styrbords sida, tog bara två timmar. Jag börjar ana att en Gallärslav inte är någon som ror en gallär utan en idiot som för för sig att scratchbygga en galär.

Luckorna till Korsian, kistan midskepps har passats in och målats, ligger på tork.

StefanW
3/1/12, 11:28 PM
#34

Kanonsnyggt!

Stefan - Modellbyggare

Annons:
Azgaron
3/1/12, 11:45 PM
#35

Snyggt!

Håkan, medarbetare på Modellbygge iFokus!

 

petzon
3/3/12, 8:39 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#36

#35 &35 Tack

Har haft en riktigt bra modellbyggardag, fått gjort riktigt mycklet.

Fotstöden till roddarbänkar är tillkapade och torrpassade. Längderna varierar lite så det gäller att hålla reda på vilken som är vilken.

Lyuckorna till korsian har monterats, målade kortsidorna med svart tuschpennaför och la dem med någon tiondels millimeters glapp för att visa att de är lösa. Några kol lite, lite snett vilket också gör att de ser ut att vara losstagbara

petzon
3/3/12, 8:40 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#37

På fotstöden limmas en 1*2 mm list, med 20 fotstöd på varje sida av skeppet vlir det många att hålla reda på. Gör en sida åt gången.

petzon
3/3/12, 8:45 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#38

Även räckeshålllrna blev det serieproduktion av, gjorde några extra eftersom jag misstänker att några kommer att offras till mattmonstret under monteringen.

petzon
3/4/12, 9:43 PM
#39

Så konstaterade jag precis att fotstödslisterna har hamnat på fel plats, blir till att slipa bort och limma dit nya, har dock slut på list i rätt dimension så först måste jag skära list från flak. Surt, tappade bygglusten ikväll-.

MarkusN
3/4/12, 9:55 PM
#40

Just för att ta en paus från de trilskande träfartygen gav jag mig på figurer istället. Idag åkte den japanska krigarmunken i papperskorgen med en svordom… och jag tänkte lämna modellhobbyn till de som lyckas någongång. När jag kom in i rummet nästa gång så hade min fästmö plockat upp delarna och lagt tillbaka dem på arbetsbordet. :-) Munken får en chans till, fast jag nu har så många lager färg på den att det på sin höjd kan bli en michelingubbe!

En klen tröst kanske, men ändå! Finns ingen bygglust ska man inte envisas.

ElLobo
3/4/12, 10:29 PM
#41

#40: Det är bara att tvätta bort färgen och göra ett nytt försök. Flört

Annons:
Ninjapixel
3/5/12, 12:46 AM
#42

Mycket vackert bygge - särskilt det betsade däcket tycker jag tillför en härlig känsla. Får man fråga varifrån eldrören till kanonerna kommer ifrån? Och vilken längd håller de?

Ska bli spännande att se fortsättningen på detta bygge.

petzon
3/5/12, 10:12 PM
#43

Hurra, jag hade bara sett fel på ritningen, förväxlade styrbord och babord när ögonen gick i kors. Sparade raskt in en kvälls jobb.

#40 Lägg eländet i grönsåpa och börja om, träning ger färdighet och misslyckanden ökar på tålamodet. Hade det varit enkelt hade någon annan redna gjort det.

#42 tack,dessvärre kommere man inte att se mycket av däcket när allt lull-lull kommer på. Fotstöden till roddarbänkarna skymmer det mesta av däcket, men det ger en viss tillfredsställelse att veta att det seer snyggt ut därunder.

Piporna är tillverkade av RB-model och säljs av Cormnwall model boats, http://www.cornwallmodelboats.co.uk/acatalog/rb-weaponry-period.html, hade svårt att hitta logom stora, de är 50 respektive 54 mm långa. riktigt prisvärda

Charlie82
3/5/12, 11:12 PM
#44

Uj uj uj vilket hantverk! Otroligt vackert arbete du gör. Bara att lyfta på hatten.

Ninjapixel
3/6/12, 1:03 AM
#45

Helt sant. Och tack för länken till kanonerna. Håller på en del med figurspel och letar lite då och då efter alternativa lösningar till olika saker - såsom kanoner. :)

petzon
3/11/12, 9:10 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#46

#44 & 45, tack.

Nu har jag fått stöden för gångbryggorna och stänkborden på plats. Gångborden är tillkapade och betsade för andra gången, ligger på tork i pannrummet.

Johan L
3/11/12, 10:18 AM
#47

Jag är djupt imponerad av ditt bygge och framförallt av ditt tålamod. Själv har jag uppehåll i byggande, väntar på en beställd modell från England. Under tiden renoverar jag vår trappa, skala 1:1.

petzon
3/11/12, 9:41 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#48

#47 tack, nog prövas mitt tålamod.

Plågar er med ännu en bild, har äntligen fått fotstöden på plats och målat dem en första gång. Även stöden för roddarbänkarna har kommit på plats. 40 st lister 2*2 mm, 7 mm långa står vertikalt gick förvånansvärt lätt att limam dit dem. Doppade änden i CA och häll dem på plats med pincetten och duschade med accelerator.

Under fotstöden kan man skymta fyra luckor i däcket. Varje lucka vilar på en ram av fyra listbitar. Mycket jobb som knappt syns

Annons:
petzon
3/11/12, 9:44 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#49

Att kapa till 40 st 7 mm långa bitar av 2*2 mm lindlist och få dem alla lika långa med vinkelräta ändar är lite marigt, kom dock på ett lätt sätt att göre en fixtur. Med matttejp fäste jag en stödlist 7 mm från sågen i min geringslåda. den extra fintandade rakblöadsågen kapar även klena lister utan att flisa dem allt för mycket.

ElLobo
3/11/12, 9:47 PM
#50

Tråden fortsätter i del 3.

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: