Annons:
Etiketterpågående-projektartiklar
Läst 6395 ggr
StefanW
1/4/07, 10:29 PM

Trämodell bygge!

Jag har fått in en del frågor som rör trämodellbygge. Då jag känner att jag är novis i ämnet så hoppas jag att det finns någon som kan hjälpa mig att svara på frågor, som dyker upp här på forumet! Mina personliga erfarenheter med trä modeller är inte stora. Jag visar upp en bild på skolfartyget Danmark som jag håller på med.

Det har gått några år sedan modellen dök upp på vinden i ett hus som skulle rivas, förmodligen hade ungdomar varit där och röjt på sitt lilla sätt! Av en slump såg jag att det låg delar av ett fartyg ibland spånet på vinden. Troligen hade någon hittat modellen som förre ägaren av huset hade börjat att bygga på och kastat den mot takstolarna. Effekten hade inte uteblivit! Jag kröp runt bland all bråte och lyckades att finna en del av fartyget, det gjorde ont i själen att se vad de hade gjort, det gick att se att någon hade påbörjat men inte slutfört modellen en gång i tiden.

När jag hittade locket till modellen så såg jag var det var för individ, det mesta av obyggt material saknades, men jag gav mig den på att en dag skall den bli klar! Nu många år senare när skrovet är färdigt, så har jag genom en hobbyhandlare lyckats att finna ritningar till modellen (de hade varit bra att ha tidigare, så hade man inte behövt att gissa så mycket och göra om delar). Det kommer att underlätta betydligt!

Jag har lagt det som ett långtidsprojekt, men om någon läser detta och har tips så mottages de tacksamt! En förmodad byggbeskrivning (utan ritning) fann jag på ett antikvariat av en ren  slump. Att den är på danska underlättar inte, men en god hjälp på väg!

De efterforskningar som jag har gjort visar att det troligen är modell som är köpt genom en veckotidning i slutet av 50-talet. Den danska beskrivningen är tryckt 1958. Så den är förmodligen köpt genom Familjejournalen i Helsingborg i slutet av 50-talet!

 

Den är i skala 1:75 så den kommer att bli stor! I verkligheten var den 63 meter lång och 10 meter bred, vikten var mer än 777 ton (med ballast 1100 ton), den var utrustad med en hjälpmotor (6 cyl Frichs på 250 hk). Den första provturen med skeppet var den 29 april 1932, men vad jag har hittat så var den klar 19 december 1932.

//Stefan

Av: StefanW

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('StefanW'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('StefanW', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-01-04

Stefan - Modellbyggare

Annons:
AndersE
1/4/07, 11:14 PM
#1

Härlig modell. Vilken utmaning att få den klar!

StefanW
1/4/07, 11:45 PM
#2

När jag får ritningen i handen så att jag vet hur det skall se ut ovan däck. Jag har inte bestämt mig för hur jag skall göra med seglen. När det blir lite framsteg så kommer jag tillbaka här och visar!

Just nu så håller jag på med ett flygplan som skall få ny färg, första försöket blev inte bra, och brandbilen skall vara klar för vising om två månader.

//Stefan

Stefan - Modellbyggare

lotta2
1/8/07, 12:38 PM
#3

Vackert skepp, mycket spännande att bygga från grunden knappt utan beskrivning.

StefanW
1/8/07, 1:23 PM
#4

Som du skrev tidigare, det är kul med utmaningar! Denna var ju påbörjad så det var inte så besvärligt. Det som var knöligt var att laga den utan att ta isär allt. Tack och lov så är det ju inte synliga "plank" på sidan, så jag kunde ha rätt stor "frihet" med val av virke!

Stefan - Modellbyggare

lotta2
1/9/07, 2:07 PM
#5

Själv jobbar jag just nu med min första trämodell, tomten var snäll och kom med Billingboats Regina.  Har just nu satt skrovet och lägger däckplanken nu innan det är dags för det svåra plankningen av skrovet. Trist nog fanns inte den svenska översättningen med i lådan( som det stod på utsidan)  utan bara engelska och danska mm, och det vore så kul att veta vad allt heter på svenska också. Inte så lätt med alla termer och delar, och man vill ju gärna lära sej vad som är vad när man ändå håller på. Dessutom var några grejer fel i lådan men Hobbycenter i GBGF där den köptes fixade det utan snack. Det är service det.  Men jag har nu mailat Billingboats och förhoppningvis kommer svenskan på posten snart.

StefanW
1/9/07, 2:18 PM
#6

Det låter spännade med bygget! Lägg gärna ut någon bild under byggets gång! Det finns fler trämodellbyggare här på forumet, bl.a. en som bygger Göteborg (Ostindiefararen) från BillingBoats, så finns det frågor så finns det också svar. Det kanske kan locka någon mer till att prova på!

Stefan - Modellbyggare

Annons:
lotta2
1/9/07, 8:04 PM
#7

Hmm, kul att hitta fler båtbyggare. Jag ville egentligen ha Göteborg, men den var slutsåld och tydligen skulle dom byta fabrik för tillverkningen, och mopdellen gå att få tag i först nästa år igen. Jaja, då är jag förhoppningsvis klar med denna. Men jag får säga att jag trodde det skulle finnas lite mer text i byggbeskrivningen, mer än de max 40 rader som stod där. Men mycket ger sej väl under bygget antar jag.

StefanW
1/9/07, 10:25 PM
#8

Dyker det upp frågor under byggets gång, så lägg ut den här i en ny tråd så kanske vi åtminstone kan räta ut frågetecken till utropstecken!

Stefan - Modellbyggare

Svake
2/18/07, 7:11 PM
#9

Min bror byggde en sådan när han var ung och inte darrade så mycket på  handen, men han är fortfarande på sjön. Ett mycket vackert fartyg.

Sven-Åke

StefanW
2/18/07, 7:13 PM
#10

Ja, jag tycker också mycket om dessa gamla fartyg som man såg mer av när man var liten.

Stefan - Modellbyggare

Svake
2/18/07, 7:36 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Så äntligen hittade jag ett kort som jag scannat av nu. Han satte aldrig några segel.

Sven-Åke

StefanW
2/18/07, 7:46 PM
#12

Det var kul att se en färdigbyggd! Finns det några möjligheter att få fler kort, då mitt underlag för allt ovan däck inte är fullständigt! När byggde han den? Finns orginal ritningen kvar?

Stefan - Modellbyggare

Svake
2/18/07, 10:07 PM
#13

Jaha du, ska höra mig för imorgon, han brukar ha treveckors pass. Den blev byggd på 70 talet så risken är nog liten att han har kvar byggbeskrivningen, men man vet ju aldrig. Några fler bilder på den har jag inte och han bor inte här omkring, sorry.

Sven-Åke

Annons:
StefanW
2/18/07, 10:57 PM
#14

Det vore snällt! All hjälp är välkommen!

Stefan - Modellbyggare

Svake
2/19/07, 9:58 PM
#15

Har just ringt men han kommer först hem på torsdag så vi får tåla oss ett tag, hans fru visste inget i alla fall.

 Sven-Åke

StefanW
2/19/07, 10:06 PM
#16

Jag håller tummarna! ;-)

Stefan - Modellbyggare

zander
2/25/07, 12:00 PM
#17

Hoppas du får tag på ritningarna till riggen eller foton att följa, det är ett mycket vackert fartyg.

Själv fastnade jag, tokigt nog som nybörjare, för Cutty Sark, skala1:75. så den blir rätt så stor, 110 cm.

Bordläggningen är klar och grundmålad, däckshusen är också klara men inte fastsatta på däck ännu.

Jag kommer nog inte att sätta segel på den för då döljer man kanske för mycket av riggen. Kanske var det så svakes bror också tänkte.

Idag är varvsarbetarna lediga som bonus for att dom varit så flitiga i veckanGlad

StefanW
2/25/07, 12:16 PM
#18

Du har inget kort på bygget? Det vore roligt att se hur det ser ut under pågående byggnation! Har du några tips att dela med dig av, något som du har upptäckt!

//Stefan

Stefan - Modellbyggare

zander
3/2/07, 1:10 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#19

Jo, foto kommer. Ska först lägga upp de färdiga delarna på däck o ta ett foto. Kan inte montera dessa för gott eftersom det återstår så mycket arbete med relingens insida mm.

Så, klart. Försöker med bilden här då.

zander
3/12/07, 3:35 PM
#20

#5    Hittade den sidan där dom flesta uttrycken finns.

Bra att ha om det dyker upp obegripliga termer

http://www.seatime.se/old/marisprk.htm

Annons:
StefanW
3/12/07, 3:41 PM
#21

Jag lade in den på länksidan under: Modellbygge - fartyg. Det var lite ord som man inte tänkt på vad de betyder, bra länk tips!

//Stefan

Stefan - Modellbyggare

zander
3/12/07, 3:54 PM
#22

Såg nu att wikipedia är bättre.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Rigg

Upp till toppen
Annons: