Annons:
Etikettertips-råd-problemlösningartiklar
Läst 39158 ggr
StefanW
2/23/07, 1:04 AM

Lim – olika typer!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Lim är väl en av de saker vi modellbyggare inte skulle klara oss utan! Här kommer lite olika typer av lim som används, och lite bra att tänka på!

Det "tublim" som butiksbiträdet i leksaksaffären försöker vanligtvis försöker pracka på en kan man vara utan, att man använde det i sin ungdom är en annan sak. Resultatet blev ofta att det hamnade lim överallt där man inte hade tänkt sig. Idag så finns det en liten uppsjö med olika limmer som kan vara bra att ha, när man skall foga samman sin modell.

Ett vanligt hobbylim med pip, är bra att ha. Pipen gör att man kan applicera limmet på svåråtkomliga ställen. Jag använder det inte t.ex. till att limma ihop två kroppshalvor till ett flygplan. Eftersom överflödet rinner ut lite här och där. Det fungerar att limma plast mot plast.

Ett flytande lim som är bra är Tenax-7R. Det är tunt som vatten och dunstar fort, så ha inte korken avskruvad för länge (se även hälsorisker) Det är lämpligt om man skall t.ex. limma ihop två kroppshalvor till ett flygplan. Jag brukar först stryka lite lim på kontakt ytorna, sedan håller jag bitarna mot varandra. När de är i läge så doppar jag penseln i limmet och för den sakta över skarven så att den mättas, och låter kapillärkraften sköta resten. Limmet löser upp plasten och smälter ihop det när det torkat. Ta inte för mycket lim för då kan det "smälta" lite för mycket. Limmet innehåller etylacetat.

Det finns även ren att köpa på Apoteket (Vnr 340430, Ethylis Acetas) för en hundralapp. Ofta får man beställa den, då det inte finns i deras ordinarie butiks sortiment (läs varnings texten på flaskan)

CA-lim (cyanoacrylat) även populärt kallad super-lim / blixt-lim. Det är mycket användbart då det härdar mycket snabbt. Det är att föredra när man t.ex. skall montera ets-detaljer. Jag brukar ta en liten alu-form (is-choklad) och limma fast den på en lite större pappersbit. Det för att den inte skall kunna välta så lätt. Häll i lite lim och ta sedan en tandpetare och doppa i, stryk sedan av lite lim på biten som skall monteras. Håll sedan biten still intill dess att det har torkat.

Tycker man att det tar tid för limmet att härda så finns det activator eller s.k. "kicker" för super lim som man kan lägga på. Har man en skarv mellan två bitar som behöver fyllas i kan man ta och strö lite bakpulver på limmet, det sätter lite fart på härdningen och gör att det fyller ut skarven.

När man behärskar den tekniken så slipper man många gånger att spackla efteråt utan man kan slipa direkt på limskarven och få ett fint resultat. Obs! får du lim på fingrarna: peta dig inte i örat eller näsan, klia ej heller i ögonen! Det finns de som har gjort det, och ni kan ju tänka er sjukvårds personalens min när ni kommer in till akuten! Det finns många fabrikat att välja mellan och konsistens. Som tunn, medium och tjock samt även i gel form.

Skall man limma klarplast som huvar, vindrutor och lampglas så använd t.ex. Humbrol: Clear fix. Det är lite trögflytande och det behövs inga mängder för att huven skall fästa. En liten finess med den är att det går att göra små rutor med limmet! Har man inte det hemma så går det bra med vanligt trälim. Limmar man transparent med CA-lim så kommer plasten att bli grå och bortom all räddning.

2-komponets lim eller Epoxy-lim är väldigt bra när man vill ha en stark fog som med CA-lim, men vill kunna korrigera innan det härdar. Fungerar bra att foga samman resin delar på plast.

Hälsorisker: Läs alltid varningstexten på förpackningen. Tag för vana att alltid sörja för god ventilation när ni limmar mycket. Underskatta inte risker för allergier som kan uppstå i samband med långvarig kontakt eller astmatiska besvär. M.a.o. sunt förnuft.

Fyll gärna på med egna erfarenheter eller tips eller ställ frågor om något känns oklart. Det är bättre att fråga en gång för mycket.

//Stefan     

Av: StefanW

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('StefanW'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('StefanW', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-02-22

Stefan - Modellbyggare

Annons:
pebben
2/23/07, 1:13 AM
#1

kanon bra artikel stefan! men jag ska läsa om den i morgon hjärnan tar inte in allt just nu (limånger?) hi hi kan ju vara vanlig trötthet förstås

//pebben

StefanW
2/23/07, 1:16 AM
#2

Limångor!!!  Läste du inte varingstexten längst ner…Skrattande

Håller med, nu går mina ögon i kors. det tog längre tid att skriva än vad jag trodde…

//Stefan

Stefan - Modellbyggare

Svake
2/23/07, 9:04 AM
#3

Mycket bra skrivet, du fick nog med allt. Bra upplagt, lätt att förstå bästa jag sett hitils.

Sven-Åke

Eagle
2/23/07, 10:06 AM
#4

Väldigt klargörande och pedagogiskt på en nivå så att amatörer (som jag) begriper.
Tack, Stefan!

johannespanzer
8/28/09, 2:24 AM
#5

Attans vad bra artikel Stefan! Det enda som tillkommit på senare tid är väl Gators Grip glue. Det har snabbt seglat upp som ett litet allt-i-allo lim här för mig och många andra tror jag.

Var det inte tunnan som gjorde nästan en liknade koll på rätt många spackelsortert också som var vöäldigt matig?

berfrund
8/28/09, 11:58 PM
#6

ja Gator används nästan till allt…hos mig men visst lite super lim.Skrattande

Annons:
Upp till toppen
Annons: