Annons:
Etikettertips-råd-problemlösningartiklar
Läst 10132 ggr
StefanW
12/7/06, 9:38 PM

En Seriös nybörjare

En Seriös nybörjare som började med modellbygge bjöd på sig själv. Peter Mörk skrev tre artiklar på IMPS-Stockholms forum för en liten tid sedan om hans första vedermödor med en modell. Det är mycket text men helt öppen hjärtligt (alla delarna innehåller mycket foto) t.ex ur del 1 : ” Först och främst ska det sägas att jag aldrig, förutom vid ett tillfälle, byggt modeller. Undantaget var någon present eller julklapp vid 10-12-årsåldern (Jag är 32 idag) och modellen i fråga var någon helikopter

Jag tror den hette Alouette någonting och jag har för mig att plasten var blå, men jag minns inga detaljer. Jag målade inte den utan satte bara på några dekaler. Jag var inte intresserad av helikoptrar då, och inte heller nu. Däremot hade jag nyligen kommit ihåg när jag målade små fantasytennfigurer vid ungefär samma ålder. Framförallt minns jag ljudet och känslan av de små Humbrol-burkarna när man hade en bunte ihop. Dessutom har jag varit intresserad av WWII-spel och en del WWII-historia hela livet. Inte så fanatiskt men förmodligen tillräckligt för att det ska uppfattas som lite konstigt av mina nära.
Så häromdagen tittade jag runt på internet och såg många fantastiska byggen och dioraman"

Han fortsätter: " Första besöket var hos Hobbyfixaren i Malmö. Min första reaktion när jag kom in var "Oj, vad många modellådor överallt.". Jag hade min sambo med mig som efter ett par minuter gav upp och satte sig på en pall och väntade tålmodigt. När jag hittat den intressanta hörnan i butiken ville jag minnas att jag läst på nätet att Italeri hade ganska enkla modeller i skala 1/72. De var billiga också jämfört med de lyxigare och större modellerna i 1/35. Jag tänkte att det är bäst att börja med något billigt, så jag tog Italeri's 7007 "Panzer Kpfw IV" (http://www.italeri.com/product.aspx?item=7007S). Den kostade 95 spänn och det var väl helt okej."

Om du vill läsa hela hans artikel, vilket jag kan rekommendera så bifogar jag en länk till del 1:

I del två så berättar han bl.a. " Ny dag! Nu var det dags att skära loss hjulen med hobbykniven. Jag insåg såklart direkt efteråt att jag glömt måla baksidan på väghjulen. Jaha, då blir det till att måla hjulen ett och ett ändå. Hur håller man ett hjul med några millimeter i diameter så att man kan måla på det samtidigt? Tandpetare! Smidigt faktiskt."

Längre fram i artikeln: " Det visade sig att länken var svagare än gjutresten som höll fast länken i gjutramen. Den orkade inte hålla emot trycket som uppstod när jag knipsade av länken i ena änden. Lite Precision Poly i brottet och försiktigt peta tillbaksden lösa delen som inte hade gått av helt tack och lov… Verkade lösa sig. Vi får se hur den håller när jag behöver använda den…
Jag beslutade mig för att resten av länkarna skulle skäras av med kniven istället. För varje länk gjorde jag dessutom först ett snitt på ena sidan för att försvaga den så den skulle böjas eller knäckas först istället för länken. Sedan skar jag av länken på andra sidan. Det gick bättre.
Det blir ändå massa små rester kvar på länkarna som måste bort. Jag känner redan nu att kniven var en riktigt bra investering. Möjligen hade en billigare kniv fungerat bra med men en kniv av liknande typ är ett måste.

Hela andra artikeln kan du läsa genom att följa länken:

I del tre och den avslutande delen så skriver han följande: " Efter att ha stött på motstånd med hopsättning av bandet gav jag mig på andra delar istället. Det fanns massa småsaker som skulle limmas fast på chassit uppe på vagnen som luckor, verktyg och annat. Någon pinne, som förmodligen var någon form av järnspett eller något får jag anta, behövde putsas i kanten lite efter att jag klippt av den från gjutstammen.
Jag märker förresten att jag ibland använder olika ord för samma saker men det beror på att jag inte vet vad de egentligen heter. Det mesta man lär sig på nätet är på engelska. Det stör inte mig men somliga tycker att man bör bevara det svenska språket. Visst, men det är ett annat ämne. Åter till bygget"

Sedan skriver han" Då jag märkt att limmet hade en tendens att lösa upp färgen och fästa sämre så beslutade jag mig för att inte måla framsidan på tornet, mest för att testa om det gjorde någon större skillnad. Tornets överdel och underdel skulle limmas ihop och jag torrpassade bitarna igen för att se hur de skulle sitta. Då gör jag följande fruktansvärda upptäckt."

Läs den avslutande delen i sin helhet genom att följa länken:

/StefanW

Relaterade länkar

Av: StefanW

  • Personlig sida
  • Kontakta

Datum för publicering

  • 2006-12-07

Stefan - Modellbyggare

Annons:
Faxlin
12/7/06, 11:17 PM
#1

Ohh, Stefan. Du har lagt in län till del två på både tvåans och treans plats. jag vill ju läsa slutet ju.
Jag litar stenhårt på att du fixat det i morgon. ;-)
Nyfiken är jag ju, då jag också är extremt nybörjare. Har ju inte ens startat än. hihi

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

StefanW
12/8/06, 1:27 AM
#2

Nu har jag rättat till det! Tack för uppmärksamheten! Skrattande

//Stefan

Stefan - Modellbyggare

Faxlin
12/8/06, 11:24 AM
#3

Tackar Stefan. Nu fick jag läsa klart.
Klart man uppmärksammar att fortsättningen på det hela inte är rätt. ;-)
Jag hade ju nyss läst tvåan när jag trodde jag skulle få läsa vidare och hamnar tillbaka igen. hihi
Men jag kan säga att både hans berättelse och de tips han fått är något som är bra att  ta med sig.
Mvh Åsa

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

StefanW
12/8/06, 12:58 PM
#4

När man hittar något bra, så gäller det att dela med sig…

För om man delar med sig så slipper andra att göra samma eventuella fel, och då får man ofta tillbaka mycket kunskap, dock är det ju en själv som bygger så slut resultatet ligger i ens egna händer. För i den här hobbyn så är det mycket "try it and error" och ju mer man provar dessto bättre blir det (våga och vinn)

//Stefan

Stefan - Modellbyggare

Upp till toppen
Annons: