Annons:
Etiketterveckans-bildartiklar
Läst 5784 ggr
StefanW
1/12/09, 12:41 AM

Veckans bild #903: Calypso

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En båtmodell från Billing Boat nr BB560 i skala 1:45.

 Calypso 560.jpg

Calypso byggdes ursprungligen som en minsvepare för Royal Navy. Varvet var Ballard Marine Railway Company i Seattle, Washington och hon sjösattes 21 mars 1942. Hon ströks ur brittiska flottans rullor 1947 och under några år gick hon som färja mellan Malta och ön Gozo, under just namnet Calypso. Hon köptes 1950 av en irländsk miljonär som i sin tur leasade Calypso till Jacque Cousteu för den symboliska summan av 1 Franc / år. Cousteu gjorde omfattande ändringar och modifieringar och Calypso blev ett fullt utrustat forskningsfartyg.

 Calypso.jpg

I januari 1996 sjönk Calypso i Singapores hamn efter att ha påseglats av en pråm. Hon bärgades och fraktades till La Rochelle på franska Atlantkusten, via två år i Marseille. Tanken var att hon skulle renoveras och därefter permanent ingå i stadens marinmuseum.  Sedan dess har hon legat där utan att någon renovering kunnat påbörjas. Segslitna arvstvister och annat mellan Cousteaus änka, några andra ättlingar, och Guinness har blockerat alla åtgärder.med arvingar. Hösten 2007 hände så äntligen något positivt. Calypso lämnade La Rochelle och bogserades över Biscaya till Concarneau, där hon tagits upp på land och ett renoveringsarbete har inletts.

Så här såg hon ut 2005. Hoppas att de återställer fartyget!

calypso4.jpg

Länk till bild från: Billing Boat

Billinglogo.jpg

Stefan - Modellbyggare

Annons:
Proosen
1/12/09, 7:47 AM
#1

Jo, Calypso följde man ju när Costeau var i farten i rutan på 70-talet. När det sedan dök upp ett litet Calypso en julafton i form av Revells ytterst detaljerade plastmodell var lyckan fullständig!

Hoppas att de får ordning på fartyget nu, det förtjänar bättre än att ligga och rosta bort pga. småaktighet.

Niclas

Sven-Erik
1/12/09, 8:17 AM
#2

Spännande! Ja, man har ju sett det här fartyget sedan barnsben, när man följde Costeaus äventyr på TV. Det är verkligen på tiden att de renoverar henne!

StefanW
1/12/09, 8:54 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Jo, skulle man komma över Revells modell från 1976 i skala 1/125 så skulla man vara glad eller så får man ge sig i kast med Billing Boats modell, dock så kommer den att kräva lite mer tid…

Stefan - Modellbyggare

Proosen
1/12/09, 10:26 AM
#4

#3

Just precis den, om jag kommer ihåg rätt så var det "moster" Ambrith som hade den goda smaken fast det kan ha varit farmor också. De två tanterna visste vad små gossar ville ha i sina paket.

Var alltid facinerad av den där utkiksgrunkan framme i nosbulben, hade någon fantasi om att man låg där och tittade när man rände på grund i full fart Förvånad

Niclas

StefanW
1/12/09, 1:02 PM
#5

#4 Kommer bara ihåg paketet ifrån affären, men skulle gärna vilja ha en på byggbordet! Vem har inte drömt om att ligga längts fram och titta, men då över ett korallrev!

//Stefan

Stefan - Modellbyggare

Proosen
1/12/09, 2:04 PM
#6

Låter ju mycket mysigare att titta på korallrev istället för mina ungdomliga katastroftankar!

Niclas

Annons:
ElLobo
1/12/09, 2:09 PM
#7

Glad 

Säg du som det var; du spanade säkert efter ANDRA skepp som hade gått på reven …

johannespanzer
1/12/09, 9:06 PM
#8

Tuff båt! Kul med veckans modell! Vilken tur ni har som växte upp med sånt på TV! Jacques Cousteau var helt klart en cooling!, tror han tom uppfan sin egen andningsapparat. Har hört förut att det gick nåt sånt program varje vecka, kanske före min tid. Själv blev jag helt "vilse i pannkakan"!

Fast det klart, den var rätt schysst gjord den där pannkakan, ett stort diorama, helt klart!

[Henke29]
1/12/09, 9:10 PM
#9

Härlig båt Skrattande
Intresant läsning..

Henke

ElLobo
1/12/09, 9:28 PM
#10

#8: Inga vilsna pannkakor i det här forumet! Skrikandes Programmet som förstörde en hel generation!

Flört

PonCar
1/12/09, 10:00 PM
#11

Härligt fartyg, läcker modell och positiva nyheter att restaurering är på G. Jodå, Jaques Costeaus äventyr under ytan följde man med faschination, såväl på TV som i bokform. Visst var han en tuffing, med röda mössan käckt på svaj!

Tänk o bygga ett dio med revells byggsats och sedan ett helt korallrev under, med fiskar, anemoner osv -allt ingjutet i genomskinlig, lätt turkosfärgad akrylplast… Kanske delar av ett gammalt vrak på botten också. Nä, nu kanske förkylningen har angripit vitala delar i skallen…

#8: "pot-pot-pot-pot-pot….."

FlörtPontus

Upp till toppen
Annons: