Annons:
Etiketterfordonartiklar
Läst 10316 ggr
ElLobo
1/15/10, 5:54 PM

Scania P380 restvärdesbil

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Så ska jag väl så sakteliga försöka dra igång med mitt första EMEK-bygge.

Jag har ju införskaffat några EMEK-bilar för att testa på hur det är att jobba med dessa. Det är ju så många som bygger om och modifierar EMEK-bilar, så jag vill också veta mer vad det handlar om.

Jag har tänkt mig att bygga om min Scania P380 grusbil till en restvärdesbil i röd kostym. Förebilden är Västerviks Räddningstjänsts bil nr 28 415, vilken också är en P380.
Här är en bild på bilen utan stripes m m: 28 415    

Jag kommer till att börja med försöka att göra en lastväxlare av modell Joab L, även om den jag bygger kanske inte alls blir fungerande. Men jag har ju ändå inte planerat att kunna byta påbyggnader på bilen så då gör det ju inget.

Därpå ska det göras ett skåp med släta sidor och dubbla bakdörrar. Och en skåppåbyggnad är väl det enklaste att börja med när man sysslar med nya saker.

Efter lite skriftväxling med Joab har en del ritningsunderlag och annat inkommit, och jag kan börja kika på vad jag behöver beställa hem för byggmaterial. Plana ark av plasticard har jag ju använt mig av förut, men inte i den här omfattningen och inte av olika profiler och annat, så det förenklar ju om man kan hitta det mesta på samma ställe.

Vidare har jag fått bilder från Räddningstjänsten i Västervik samt av en fotograf som fotar brandfordon, så där borde jag också klara mig. Stort tack till dessa!

Annons:
ElLobo
1/15/10, 5:57 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Utseende på bilen vid leverans och innan nedplockning:

ElLobo
1/15/10, 6:00 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Grusbilen är nu i det närmaste helt nedplockad, och bara beställningen blir gjord och grejorna sedan kommer hem så ska det väl börja byggas också.

karlrobert78
1/16/10, 1:04 AM
#3

Det ska bli kul att se! Vad kommer du använda för ev. lim och färg? Har för mig att jag en gång i ungdommen gav mig på att måla en sådan med Humbrol enemels, men färgen fäste dåligt och sprack! Lim, då? Epoxi?

Jäklar vad sugen jag blev på lastbilsbygge nu, fast GB#17 måste färdigställas först… Vilket i-landsbekymmer….

//Marcus

ElLobo
1/16/10, 1:26 AM
#4

Jag har inte tänkt mig att det ska bli någon större skillnad vare sig med lim eller färg.

Många som bygger EMEK använder samma färger som vid vanligt modellbygge - Humbrol, Tamiya, sprayburkar, m m. Och både akryl- och enamelfärg, så det är väl vad jag också kommer att göra.

Och vad gäller lim så blir det blir etylacetat och superlim, kanske Gator.

När det gäller målningen så gäller det naturligtvis precis som vanligt att köra med grundfärg först, annars vet man aldrig (eller också alltid) vad som kommer att ske …

ElLobo
1/16/10, 1:30 AM
#5

#3: Är du sugen på lastbilsbygge (speciellt med EMEK) så ska du INTE kika in på Emekforum eller OVP ForumCool

karlrobert78
1/16/10, 1:12 PM
#6

Grundfärg är nog hemligheten, men vad visste man om det då! Men jag skulle tycka att plasten är för fet för att använda ovan nämda lim, har du testat?

Jag letar fortfarande efter den gömda lådan med mina gamla Emek bilar…

//Marcus

Annons:
ElLobo
1/16/10, 2:59 PM
#7

Jag har inte testat att limma ännu men jag har lästa att många använder bl a superlim av olika typer till byggena. Dessutom så är ju detaljerna i EMEK-bilarna många gånger bara att snäppa loss (om man är försiktig) och då är de ju lätta att få dit igen. Det är ju alla tillbehör och ombyggnationer man behöver limma.

ElLobo
1/17/10, 2:04 AM
#8

#6: Om du (och andra) är sugna på att bygga något med EMEK-bilar så varför inte passa på nu? På Emekforum ska ett gruppbygge snart till att starta och där är temat Hjälp på väg.

I dagsläget är vi 10 st som ska bygga något som passar in på det temat.

Läs mer på Emekforum.

karlrobert78
1/17/10, 12:40 PM
#9

Om jag fattar det rätt så betalar du 400 kr, får en bil, får köpa egna tillbehör (och då är KFS hovleverantör?) Vad är det för bil? En P 380 Boggie? Får man bygga en snöröjningsbil, ex tillhörande FFP Såtenäs?

//Marcus

ElLobo
1/17/10, 1:27 PM
#10

#9: Jo, det stämmer. Du anmäler dig, får välja mellan Volvo eller Scania (det fanns MAN också men p g a leveranstid är det för sent att välja det nu), betalar, får en helny bil med hytt och chassi hemsänt, och sedan får du bygga vad du vill som påbyggnad. Och temat är som sagt Hjälp på väg, vilket innefattar bärningsbilar, utryckningsfordon, servicebilar och liknande.

De slantar som blir över går till prispotten, vilken tillsammans med sponsorpengar delas ut när gruppbygget är avslutat.

Upp till toppen
Annons: