Annons:
Etiketterdioramaartiklar
Läst 16003 ggr
ElLobo
11/16/10, 1:55 AM

Sjöflygdepå vid Tvären 1943 -- del 2

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

PonCars bygge av krigsårens sjöflygdepå fortsätter.

2010-11-09.JPG.jpg

PonCar bygger ett diorama över hur en av krigsårens sjöflygdepåer vid Tvären utanför Nyköping såg ut.

Här fortsätter hans karvande i styroliten. Vill ni läsa början av hans bygge, så hittar ni det i del 1.

Annons:
PonCar
11/17/10, 8:01 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

I gårkväll började jag knåpa ihop det lilla, lilla lastbilschassiet… Här är det målat mörkgrått.

PonCar
11/17/10, 8:42 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Och idag ägnade jag eftermiddan åt att "grundmåla" landskapet. Jag använder akrylfärger på tub (såna man kan köpa på tex Clas Ohlsson eller i konstmaterialhandeln).

Oj, vad "gulstick" det var i bilden… Riktigt så gulaktiga är inte färgerna i verkligheten. Några till större träd på plats redan nu, liksom större "klippblock" (stenar plockade på gårdsplan).  Mindre träd "planteras" efter att marktäckningen är färdig. Djupnivån i "sjöbotten" har jag simulerat genom att använda gradvis mörkare kulörer ju längre ut från stranden man kommer. På denna botten kommer sedan konstvattnet av gjutplast ca 10 mm, vilket läggs på i flera skikt om max 5 mm. På marken kommer olika slags markmaterial att användas, bl.a "smulad" och infärgad skumplast och s.k "static grass". Utmed stranden en hel del "vass" förstås och kanske lite drivved.

Testade en annan bild, men nu blev det snarare en dragning åt det blåaktiga hållet istället -verkligheten ligger nånstans mittemellan. Kom just på att jag inte förberett nån plats för förrådsskjulet av korrugerad plåt…hmmm. Får nog modifiera lite nere intill "bryggan" nånstans.

petzon
11/17/10, 8:54 PM
#3

Detta diorama börjar bli sjukt snyggt. Väntar otåligt på att se det färdigt. Dessutom från ett väldigt trevligt område. Brukar besöka Nynäs slott någon gång om året, trädgårdsbutiken och caféet är kanon.

PonCar
11/17/10, 9:46 PM
#4

Tack "petzon"! Kul att du känner till platsen. Har ju förmånen att få jobba på det gamla slottet. Inspirerande!

WilcoX
11/17/10, 10:18 PM
#5

Vilken skillnad det blev med lite färg på Glad

Ser verklgen fram imot resten !

felle-j
11/17/10, 10:36 PM
#6

Riktigt snyggt! jag ser framemot slut resultatet.

Annons:
PonCar
11/19/10, 8:52 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Idag har jag härdat fingertopparna genom att trycka ner jag vet inte hur många små "plankor" av 1 mm björkplywood (tillskurna med jobbets pappersskärare…funkade perfekt till den tunna faneren) som utgör "träskoningen" av själva värnet. Man kan faktiskt ännu se lite murkna rester av detta på plats ännu efter snart 70 år. Brädorna var antagligen mest till för att stabilisera värnets sidor så att inte jord rasade ner i "bassängen". Gjorde avsiktligt "brädorna" i lite olika bredder, så att det inte ska se alltför regelbundet o prydligt ut. Det här är ju ett slags ganska hastigt tillkomna flygplansvärn, så nån större estetisk omsorg lades nog inte ner på utförandet. Varje liten "brädstump2 strök jag med trälim på baksidan innan jag tryckte ner ena änden i den gipsbeklädda styroliten. Limmade sist dit en "avbärarlist" tvärsöver. Syns i o för sig inget av någon sådan, utan det är min egen idé. Ska sedan "patinera" plankningen lite också -kan ju inte se "sågverksfärskt" ut!

I helgen ska jag fortsätta med lilla lastbilen tänkte jag.

AndersE
11/19/10, 10:37 PM
#8

Det ser riktigt lovande ut! Ser verkligen fram emot att följa fortsättningen.

PonCar
11/22/10, 9:15 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

Nu har jag "tjärat" plankorna (målat med tunn akrylfärg) och planterat lite strandvegetation -klistrigt så in i vassen!Glad Och strån överallt… Vassen ska nog friseras lite sedan.

Lite ur "fågelperspektiv…

Limmat med ett superkletigt, trögflytande vitlim benämnt "Hob e Tac" från Woodland Scenics. Bra att det var så tjockt, för det gav lite stadga åt vassruggarna!

ElLobo
11/22/10, 9:29 PM
#10

Det där tycker jag ser riktigt bra ut! Snygga vassruggar! Glad

petzon
11/22/10, 11:29 PM
#11

Blir bara bättre och bättre. übersnyggt är det enda adjektiv jag kan komma på som ger full rättvisa

Fanders
11/23/10, 10:30 AM
#12

Grymt snyggt landskap! Detta ska bli kul att se slutresultatet av!

PonCar
11/23/10, 11:42 AM
#13

Tack för alla uppmuntrande hejarop! Kan behövas. Egentligen är det ännu mycket mer vass på platsen ifråga (åtminstone nuförtiden), men jag tror jag håller igen lite ändå. Kan ju inte bara vara massa vass i dioramat! Byggt lite till på A-fordlastbilen från Military Wheels igårkväll. Pilligt o ganska taskig passform, men "so what" -den kan ju gärna se lite gammal o skraltig ut! Bilder kommer sen.

Annons:
Texxas
11/24/10, 12:53 AM
#14

Det har blir ruskigt snyggt!

sponny
11/24/10, 3:30 PM
#15

Sanslöst snyggt! Det var ju som natt och dag när du fick färg och lite växtlighet på diot. Det ska bli kul att följa detta.

Jag är verkligen sugen på att se mycket bilder när vattnet ska ösas i. Det är man ju själv lite intresserad av att göra någon gång.

Hektor
11/24/10, 5:20 PM
#16

Otroligt elegant! Håller med spoony ovan att vi önskar oss en detaljerad dokumentation (både ord och bild) av hur det går med det "naturliga vattnet"!

Har faktiskt paddlat omkring i de trakterna (slutet av 60-talet) men kommer inte ihåg att jag såg några lämningar av sådan värn.

PonCar
11/24/10, 6:48 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#17

#15-16: Jodå, jag lovar att hålla er uppdaterade om mina vidare erfarenheter, inte minst vad gäller "plastvattnet" som kommer att bli ett spännande moment. Har idag "planterat" markvegetation i form av en salig blandning av "static grass", Woodland Scenic Turf (skumgummi-pulver?) och gammalt hederligt färgat sågspån, som jag hittade undanstoppat sedan "tågbane-tiden" på 80-talet.

På vissa ställen duttade jag mer lim ovanpå "static grass"-ytan och la på lite mer, på så sätt fick jag lite "tufsigare" yta, som grästuvor. Sista jag gjort idag är att börja med lövverket till de större träden. Som ni kanske räknat ut är jag i den lyckliga situationen att min chef faktiskt sanktionerat att jag, åtminstone delvis, gör det här diot på arbetstid! (jag jobbar på museet Nynäs slott, som också förvaltar naturreservatet inom vilket dessa sjöflygvärn -dvs resterna av dem- är belägna). Att bara göra detta på kvällar/helger hade tagit mycket längre tid…

TommiN
11/25/10, 12:16 AM
#18

Sån chef vill jag också ha!!!Glad

Ser riktigt bra ut.

WilcoX
11/25/10, 6:41 PM
#19

Ojojoj vad fint det har blivit !!

PonCar
11/30/10, 7:47 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#20

Nu börjar det grönska i skogen… Har "planterat" lite fler lövträn (av små kvistar) och granar. Lövverket är gjort med Woodland Scenics "medium green foliage" -ett slags elastiskt, trådigt material med massa färgade skumgummismulor i. Funkar riktigt bra! Tyvärr tog det slut innan jag hunnit riktigt klart, så jag har beställt en påse till idag. "Granarna" är också från Woodland Scenics. Stammen är av ett slags elastisk plast, sen kletar man klibbigt vitlim på grenarna och doppar i/strösslar över ett skum-smulmaterial av lite grövre karaktär som de kallar "clumping foliage". Kanske inte världens snyggaste granar -men bättre än "flaskborst"-varianterna i alla fall!

Dåligt ljus att fota i tyvärr -kan ta lite bättre bilder imorgon kanske.

Obs att lastbilens placering inte är slutiltig. Jag testar lite olika varianter…

Annons:
AndersE
11/30/10, 10:09 PM
#21

#20 Fin stämning i landskapet!

PonCar
12/1/10, 7:40 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#22

Här är lite bättre bilder, tagna i dagsljus.

Flygplanet fick vara med också…

ElLobo
12/1/10, 7:53 PM
#23

Jag tycker det ser väldigt bra ut! Det ser riktigt realistiskt ut. Mycket snyggt!

PonCar
12/1/10, 8:53 PM
#24

Började fundera ut hur besättning och service tog sig ut på pontonerna och till "fostegen" upp till vingarnas ovansida. Själva värnet är såpass grunt ingrävt i strandlinjen, så bara bakre delen av flottörerna ryms därinne (värnets mått är skalenliga). Jag misstänker att man måste haft en slags träbrygga e.dyl på var sida om planet, så att man kunde nå att hoppa "ombord" på flottörernas främre del, och där det även bör ha funnits något slags förankringsanordningar att förtöja maskinen vid. Utan att ha kunnat hitta några egentliga bevis för hur det förhöll sig, började jag idag ändå att konstruera två små "bryggor" som kommer att skjuta ut i vattnet på var sida om planet. Har även påbörjat konstruktionen av ett mindre förrådsskjul i "korrugerad plåt" ("korrugerat" plast-ark från Evergreen), men har inte kommit på nån bra plats att placera det på ännu. Får se om jag tar med det i slutänden eller ej.

felle-j
12/1/10, 9:18 PM
#25

Fantastiskt snyggt!! Hur bred är basen för dioramat?

Felix

PonCar
12/1/10, 9:30 PM
#26

Det hela är ca 40 x 40 cm, så det är ganska hanterbart ändå. Har "lånat" frugans kavalett (en sån där snurrplatta på stativ som skulptörer använder) som arbetsbord. Helt suveränt -då har man det i lagom arbetshöjd och kan snurra på landskapet!

sponny
12/2/10, 1:26 PM
#27

De nya bilderna gjorde stor skillnad. När jag såg de gamla blev jag lite nervös eftersom granarna såg väldigt mörka och nästan grå ut. Nej, det ser mycket bra ut. Verkligen sugen på att se fortsättningen.

Annons:
PonCar
12/2/10, 8:57 PM
#28

#27: Gran-materialet från Woodland Scenics är ganska mörkt, men dock inte grått utan mörkgrönt. Möjligen skulle man ge dem lite "touch-up" med lite ljusare grågrön färg här och var. osäker dock på vad slags färg som fäster. Testar nog i så fall konstnärsakrylen i första hand. Idag kom ett vadderat kuvert med posten med mera "foliage" (lövverk) till träden. Förutom "medium green" även en "early fall" med lite höstfärger. Tänker mig att diot "utspelar" sig under september 1943, så lite strödda höstfärger här och var i lövverket blir nog inte fel.

Texxas
12/3/10, 12:43 AM
#29

Det här blir så snyggt!
Jag har tänkt att någon gång bygga ett dio men nu drar jag mig för det, det kommer ju inte ens bli i närheten av ditt fina bygge.

PonCar
12/3/10, 4:37 PM
#30

#29. Å nej -det är inte så svårt som man kanske tror. Jag trodde också det skulle vara görsvårt att få till det, men det är bara att vara lite uppfinningsrik och så ganska envis förstås… Klart du skall testa att göra egna dion! Jag hoppas verkligen mitt kan inspirera snarare än avskräcka… Det är kul att testa olika material -finns ju massor att välja på idag. Inte bara sågspån och lavar…

WilcoX
12/3/10, 6:40 PM
#31

Vilken skillnad det har blivit !

Riktigt fint !

PonCar
12/3/10, 7:44 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#32

Fixade en plats till förrådsskjulet trots allt. Fick "schakta" bort lite ytmaterial, jämna till o spackla. Tycker en sån detalj ändå ger lite mer liv åt dioramat. Plåtskjulet ska förstås målas också… på bilden står det bara löst på plats för inpassning.

Visst ja. Bryggorna på var sida om värnet kom på plats idag också. Nu kan "gubbarna" nå ut på flottörerna! Strösslat lite höstfärger i trädtopparna också -det vita är utspätt lim -kommer inte att synas när det torkat.

Skjulet skall såklart få dörrar också. De är redan tillverkade -av uppklippt kaviartubsplåt som formats "korrugerad" med tandpetarspets mot evergreen-arket som resten sv skjulet är gjort av.

ElLobo
12/3/10, 8:20 PM
#33

Mycket snyggt!

Får jag komma med ett önskemål? Lägg bara in en bild per inlägg så går det att klicka upp den till originalstorlek och studera alla fina detaljer. Glad

PonCar
12/3/10, 8:38 PM
#34

Ok! Ska tänka på det i fortsättningenGlad.

Annons:
WildeSau
12/3/10, 10:36 PM
#35

Det ser fint och harmoniskt ut, fast jag föredrog nog träden innan de gula och oranga pluttarna dök upp i dem. Det blir lite modelljärnväg över dem.

Lite beroende på hur flygplanet ligger har jag sett träspångar och t.om. ekor för att komma fram till dem. Dina bryggor passar utmärkt här.

S 17BS ligger horisontellt i vattnet, men placeringen är väl inte helt färdig än. Ska du försänka flottörerna ned i vattnet också?

En mindre märkningdetalj på ditt flygplan. Märkning m/40 som du har på det utan kronmärken på ovansidan. Då ska flottiljsiffran alltid sitta till vänster om kronmärket på flygkroppen.

#33,34 Jag har fixat till så att alla bilder är klickbara.

När du lagt in bilden, högerklicka på den och välj infoga/redigera länk och skriv in bildens url ex. "http://www.ifokus.se/Images/ImageViewer.aspx?BinaryId=375e9bd3-de75-4445-9eea-47b5328a3e55" i fältet "Länkens URL" så visas bilden direkt, samt att den blir klickbar.

Enkelt va?


Janne - modellsamlare & medarbetare på Modellbygge iFokus

PonCar
12/4/10, 8:54 PM
#36

#35: Ja, kanske blv det lite överarbetat med "höstfärgerna", men i verkligheten är kontrasten inte fullt så stor som på bilderna. Kanske kan man tona ned det lite sedan genom att måla/dutta med lite akrylfärg?

Betr. planet så kommer det att ligga horisontellt i "vattnet" när det väl kommer dit.

Tack också för intressant info ang mäkningen. Lite sent ändra nu dock…

PonCar
12/9/10, 4:42 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#37

Så! nu är i alla fall "plåtskjulet" på plats, målat å klart. Återstår nu att få i "vatten" och montera flygplanet och så lite gubbar så klart. Fick hem lite "förstärkningsmanskap" till överlöparna från RAF som jag tidigare fick från Roca. Nu damp det ner en drös hopbyggbara desertörer från Wehrmacht också; Preisers "german tank crew". Hoppas de kan samsas med britterna i svenskt "blåställ"! Det roliga med preisergubbarna (som egentligen är på tok för dyra) är just att de går att sätta ihop i en mängd olika positioner. Så följde det med ett par bord med pinnstolar till också! Kanske inte riktigt platsar i detta diot, eller?

Har också tonat ner "höstströsslet" som jag la på förut. Håller med "Wilde sau"om att det såg lite för grällt ut -som smulad morotskaka i träden ungefär. Duttat på med tunn akrylfärg i olika gröna nyanser. Blev klart bättre tycker jag.

PonCar
12/9/10, 4:48 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#38

Nu saknas bara lite bränsletunnor i skjulet, och kanske en och annan trälåda el dyl. Tunnor lär sent om sider ska vara på väg från "Tracks & Troops". Nästan fyra veckor sedan jag beställde…

TommiN
12/9/10, 9:54 PM
#39

Måste bara säga att det ser RIKTIGT snyggt ut det där,very nice.

bosnafly
12/10/10, 12:30 AM
#40

Riktigt snyggt kommer du att ställa ut den?

www.bosnafly.n.nu

ElLobo
12/10/10, 1:28 AM
#41

Det ser riktigt bra ut! Mycket snyggt har du fått till det!

Annons:
PonCar
12/10/10, 12:23 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#42

#40: Tanken är att ställa ut den här vid Nynäs slott, i besökscentret, till sommaren. Har inte funderat så mycket på utställningar i övrigt. IPMS-open känns lite för avancerat för mig… Får tänka på saken. Brukar ju ställa upp med lite bilar på CCM-open, och numera ligger ju utställningarna parallellt o i samma lokaler förstås.

Har idag lagt första lagret gjutplast -Faller Modellwasser Premium. Snacka om att skaffa en tidig fredasfylla -huvaligen vad de luktar. Skulle aldrig accepterats av "generalstaben" att göra detta hemma i lägenheten. Men skitkul! Däremot höll mina pappsarger långt ifrån tätt -droppade friskt. Tur jag hade lagt byggplast under! Verkar inte inverka nämnvärt på styrenplasten -jag testade i morse att gjuta fast två småbitar plast i en skål med "Modellwasser". och de är inte uppfrätta eller deformerade ännu i.a.f…

Jag satsar på att faktiskt gjuta fast flygplanet i själva flytplasten. Pennan ligger där för att hålla planet i rätt läge under "inplastningen". vad Modellwassret däremot fräter upp på nolltid är tex styrolit o frigolit. Märkte nu att jag tydligen missat att gipsa/spackla på en liten liten bit vid kanten av "havet" och där frätte det ner direkt -ett riktigt "slukhål" blev det!

Får se om jag kan täta "läckan" med nåt transperent innan jag lägger på nästa lager plast. Jag har nåt slags "Vatten-gel" (Gel-Denso) från Hobbybokhandeln hemma i en burk. Kanske det kan funka? I övrigt räknar jag med att det första lagret plast nu förseglat skarven mot kartongpappsargen, så att det inte droppar igenom mer .

Spännande forts. följer!

PonCar
12/10/10, 12:57 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#43

Plasten är ganska lättflytande (som sirap) ända tills den börjar härda efter ca 40-45 min, då stelnar den rätt så fort. Provet jag gjöt i morse, för ca 3 tim sedan är nu hårt, men fortfarande klibbigt på ytan. Står på burken att plasten genomhärdar på ca 90 min, men det varierar beroende på stjocklek m.m. Man bör inte lägga tjockare än max 4-5 mm per lager. Mitt första lager blev pga läckaget inte mer än max 2 mm (på de djupaste ställena…). Inser nu att jag kanske måste beställa en burk Modellwasser till. Mindre än hälften kvar i burken nu, och vattenytan måste upp nästan 10 mm innan det är klart. Dvs åtminstone två lager plast till kommer att behöva gjutas. Lägger in en "stämningsbild" till…

WilcoX
12/11/10, 11:21 AM
#44

Nästa gång du använder vatten, så tycker jag du ska använda styrenplast till sargerna i stället. Och använda silicon eller latex fog, att fästa plasten med .

PonCar
12/11/10, 11:28 AM
#45

Glömde ju att berätta om "veckans timing": Precis när jag höll på att gjuta första lagret Modellwasser kommer arbetsplatsens MILJÖOMBUD på oväntat besök!! Han sitter annars ca 20 km bort och brukar sällan göra "hembesök" på slottet. Hans första kommentar? -"Vad konstigt de luktar…".

Visade sig han hade stämt träff med vaktmästarn just denna fredag… Skrattande Good Timing!

PonCar
12/11/10, 1:39 PM
#46

#44: Tack för ett gott råd! Ska helt klart testa det nästa gång det blir aktuellt. Blir ju mycket spill av den dyrbara varan med min "pappsarg"…

[Tunnan]
12/12/10, 9:22 PM
#47

Jaa du, så mycke bättre än så här kan det knappast blir.
Helt fantastiskt.

ElLobo
12/12/10, 11:24 PM
#48

Bygget fortsätter i del 3.

Annons:
Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: