Annons:
Etikettfartyg-båtar
Läst 11269 ggr
McAxe
1/4/09, 2:11 PM

Billing Boat America nr:609

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hej

Kommer löpande lägga in bilder på mitt bygge´s utveckling och förhoppningsvis inspirera andra eller utbyta tips å tricks i denna lilla konst att bygga modeller som kräver ett å annatGlad

Annons:
denstore
1/4/09, 2:23 PM
#1

Det där är en av de tidiga vinnarna av americas cup, eller hur?

Lägg gärna in den i gruppbygget, om du vill. Ska bli kul att kolla på.

Azgaron
1/4/09, 3:06 PM
#2

Ska bli intressant att följa! Inte ofta vi ser segelskutor byggda här!

Azgaron

Håkan, medarbetare på Modellbygge iFokus!

 

McAxe
1/4/09, 10:36 PM
#3

Ja den slog 14 britiska segelskutor i sin 1a tävling typ 1851 och vann sedermera vad som blev mer kännt idag som "America´s Cup"

Snart klar med bordläggning på styrbords sida så skall lägga upp lite bilder..

[Henke29]
1/4/09, 10:38 PM
#4

Härlit att få se detta bygge här Skrattande
Detta ska ja följa me stort intresse..

Henke

gigabyte
1/4/09, 11:00 PM
#5

Hej  McAxe , skall bli intressant att följa ditt bygge , har haft en skonare (?) Flying Fish ,,men när jag såg alla spant o annat smått pyssel så svek modet och insåg snabbt att detta låg vida över mina kunskaper ,dvs inga alls Flört Lycka till och många bilder på bygget !!!Glad

Mann
1/4/09, 11:04 PM
#6

Trevligt med båtbyggare.

Jag kommer med spänning att följa ditt bygge. Jag håller själv på med Billing Boats "Mary Ann", en trevlig fiskekutter. Det vore fantastiskt trevligt om fler började bygga i trä. Det finns så många trevliga modeller att "sätta händerna i"

Lycka till

Christer Mann
Modellhuset Liden
Mariestad

Annons:
StefanW
1/4/09, 11:18 PM
#7

Härligt! Båtbygge i trä dessutom! Ser fram emot lite bilder under byggets gång!

/Stefan

Stefan - Modellbyggare

Proosen
1/5/09, 12:14 AM
#8

Segelfartyg är bara så vackra!

Själv kör jag alltid fast när det ska riggas, så ruttnar jag och inget har blivit färdigt. Ska bli trevligt med ditt byggande som omväxling här på forumet.

Niclas

McAxe
1/5/09, 11:47 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

lite bilder som utlovat..Glad

McAxe
1/5/09, 11:49 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

massor av klämmor så det inte slår sig i det gamla vresiga virket..

McAxe
1/5/09, 11:50 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

bordläggning tagit fart..

McAxe
1/5/09, 11:51 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

oxå sett akterifrån

Mann
1/5/09, 12:12 PM
#13

Trevligt att se ditt bygge!

En del båtbyggare som bygger modeller enligt denna princip gör två halvmodeller av en modell. Lackade och färdiga så blir det två fantastiskt vackra tavlor. Alla möjligheter finns.
Självklart är fartyget som färdig modell vackrast. Själv så föredrar jag en färdig modell men det är alltid kul med möjligheter.

Christer Mann

Annons:
Proosen
1/5/09, 12:59 PM
#14

Det här med att bygga halva båten i taget är ett alldeles lysande sätt att relativt enkelt få till ett rakt och fint skrov.

Har byggt Norden i samma serie från Billing Boats tidigare. karvade ur den och stoppade i en radiostyrning i den. Lite övermotoriserad gör den nog samma fart som originalet och skalar man då upp det med 50 så blir det världens snabbaste fiskebåt alla katekorier.

Det som jag alltid tyckt varit svårt med bordläggningen är att få rätt bredd på borden så att de ligger rakt och snyggt från för till akter. Brukade alltid bli snett som attan på slutet med någon hopplös kil som jag fick fylla i på något vis.

Ser ut som du behärskar den tekniken bättre än jag gör, snickra på nu så är det dags för sjösättning och riggning på nolltid.

Niclas

McAxe
1/5/09, 1:29 PM
#15

Ja du Niclas, helt lätt är det inte att få till aktern men gått ok hittills, eftersom jag skall måla skrovet både under å över den tänkta vattenlinjen så har jag faktiskt tänkt efter att jag sandpapprat ner ytan så jämnt det går att få så skall jag spackla i ev ojämnigheter å hålrum inan jag lackar den. Detta är mitt 1a bygge på många år nu så är lite ringrosting så här i början, nästa modell är redan utsedd å den blir den vackra "Bluenose"

Och eftersom jag bor på västkusten så kommer det säker bli en fiskeskuta typ en kutter vad det lider

Colin Archer står också på önskelistan, efter det kanske man kan våga sig på att bygga ett skrov med synlig bordläggning..Foten i munnen som christer är inne på.

AChristian
1/5/09, 2:24 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#16

Mitt pågående projekt ser ut så här, Billing Boats "St. Canute". Välkommen Mc Axe!

/Christian

[Henke29]
1/5/09, 2:38 PM
#17

Verkligen kul att få se ditt bygge..
Har inte vågat mig på nått sånt båtbygge i trä.
Då ja håller på me plats..
Men nån ggr skulle va kul att ge sig på ett sånt här projeckt.
De ser verkligen bra ut oxå ditt bygge..

Lycka till me fortsättningen..

Henke

McAxe
1/5/09, 3:38 PM
#18

Hej Christian å alla andra med förresten för erat välkomnande.

Bara ta tjuren vid hornen Henke..

Erkänn Christian att det där med lasercut gör jobbet bra mycket enklare!  mycket jobb i alla fall men grovjobet är ju redan gjort så slipper man få skavsår i handen av lövsågen.Glad

Mann
1/5/09, 4:18 PM
#19

Laserskuret.

Jag kan verkligen förorda att köpa laserskurna modeller. Det finns en och annan gammal modell där man får såga till leda. För att inte tala om att slipa. Var noga med val av modell, den kan vara hur fin som helst på boxarten. Börjar man med en sådan modell brukar det även bli den sista. Vissa modeller kan till och med innehålla en resinplugg att bygga båten på. Slipa resin är som ni vet inte det bästa för hällsan. Visst blir dessa båtar mycket fina med ett fast underlag att bygga på, men!!! Ofta är dessa båtar fanerade.

Christer Mann
Modellhuset Liden

AChristian
1/5/09, 4:29 PM
#20

#17 Tack Henke!

#18 Håller fullständigt med dig, McAxe. Den delen av grovgörat kan man vara förutan, Det är ganska jobbigt ändå men himmla kul.

Vill tala om, utöver vad som står på Billing Boat´s hemsida, att St. Canute numera är i svensk ägo och heter "Stockvik". Den ligger som ett renoveringsobjekt i Stocka norr om Hudiksvall. Ska bli ett nöje att se den när den är klar. Live, hoppas jag.

Som det ser ut nu så är det träbyggsatser som gäller och det roliga är att vi plötsligt har blivit några stycken här.

Annons:
McAxe
1/5/09, 5:10 PM
#21

Googlade på mitt skepp också men gick tydligen under pga dåligt underhåll å en otursnatt när taket brast efter ett kraftigt snöfall så det blev tydligen bara kaffeved kvar..

Kul att din finns kvar att beskåda Christian, Säg Stefan för har samma "alias" på de flesta sidor jag medverkar i, så lätt å glömma annarsFlört

gismo76
1/5/09, 7:59 PM
#22

Hejsan på er båtbyggare bygger inte båtar själv jag och trä är inte riktigt på samma nivå. men min far är väldigt aktiv i Bohusläns träbåtsförening www.trabat.se dom finns även på Bohusläns museum i Uddevalla varje lördag från och med nu på lördag mellan 12-16. Där dom har sin kurs i att bygga båtar. Kolla gärna in på deras hemsida eller hälsa på dom när dom bygger.

Mvh Gismo

Penguin
1/10/09, 10:23 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#23

Vad kul detta!

Jag håller själv på att bygga Billing Boats nr 600, Bluenose II. Har väl kommit ungefär lika långt som du på dina bilder här ovan.

Det är mitt absolut första träfartygsbygge, gick och var sugen hela förra året och gjorde nu i vinter slag i saken. Har byggt en del plastbyggsatser förr, men då var man ju barn så lite skillnad är det ju helt klart.

Som nybörjare upplever jag faktiskt manualen/instruktionerna som lite bristfälliga. Det är ju ett relativt knapphändigt material som följer med byggsatsen tycker jag.

Men hur som helst är det skitkul att bygga, och hittils går det ganska bra tycker jag.

[Henke29]
1/11/09, 1:15 AM
#24

#23 Ser bra ut..
Härlit fler båtbyggare visar sina byggen Skrattande

McAxe
1/11/09, 11:25 AM
#25

Hej Penguin

Bluenose blir mitt nästa bygge, jag har precis avslutat skrovet påmin och skall finputsa det lite här å där sen kommer det flera bilder.

Håller med dig att instruktionerna är bristfälliga å där får erfarenheten ta vid, därför valde jag att bygga America först för att bli påmind av hur svårt det egentligen är, enkelt att limma ihop dom men så skall det se snyggt ut oxåCool

Fler bilder mr P tack! jag skall sätta in fler på mitt bygge strax..

PonCar
1/11/09, 1:39 PM
#26

Hej båtbyggare! Vill bara säga att det är en sann fröjd för ögat att se dessa vackra fartyg så sakteliga ta form på edra byggbord. Min salig morfar byggde flera fina träbåtsmodeller, somliga från byggsatser, andra helt från scratch med bara ritningen som utgångspnkt. Även om flera av hans modeller ännu finns kvar här och där är de tyvärr i mer eller mindre trasigt skick och får väl katergoriseras som renoveringsobjekt. Den som ännu är i någorlunda skick är en fin dansk skuta som heter "Nils Juel" och som jag tror är en Billing Boatsbyggsats. Den byggde han i slutet av 60-talet. I och med mitt eget byggprojekt här på forumet, en liten plastmodell av transportfartyget "Hawaiian Pilot" från Revell (nyutgåva av byggsats från 50-talet) har också jag upptäckt hur spännande det är att bedriva efterforskningar på "nätet" om fartygens öden och äventyr -man blir helt såld…

Lycka till med byggena!

PontusSkrattande

Penguin
1/11/09, 2:57 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#27

På begäran från McAxe så kommer här då någon mer bild. Det är ju bra att du ligger några snäpp före mig i byggprocessen, så att jag kan få lite ledtrådar om jag stöter på några frågetecken framöver. Jag har också redan upptäckt att kemiskt trä är en väldans bra produkt! Skrattande

Pontus, visst är det kul att mellan byggsessionerna forska om modellens förebild, och även att leta på nätet om andra liknande byggprojekt. När det gäller träfartygsbyggande tycker jag dock att det visat sig svårare än väntat att hitta bra info. Nu har jag ju iaf hittat hit, och även tittat lite på shipmodelling.net som är intressant. Finns även ett stort bildgalleri där om man vill titta på riktigt proffsigt byggda fartygsmodeller.

Annons:
Penguin
1/11/09, 2:58 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#28

En bild till på fören också…

PonCar
1/12/09, 4:37 PM
#29

#26: Ja det är ett verkligt detektivarbete. En site som jag tycker är intressant när det gäller att leta foton på handelsfartyg (dvs motordrivna, ej segelskepp) är: www.kommandobryggan.se

Fortsatt lycka till!

Pontus

McAxe
1/13/09, 1:11 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#30

Lite uppdatering vad som skett på varvet..

1a lagret bottenfärg och på skrovet, sedan finputsa små skavanker å till sist färdigstrykning men vit vattenlinje några emblem i fören å avslutan med ett par lager glossy klarlackCool

ps! ljussättningen är väl inte den bästa men håll tillgodo

McAxe
1/13/09, 1:12 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#31

sett akterifrån

McAxe
1/13/09, 1:16 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#32

styrbords sida

McAxe
1/13/09, 1:19 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#33

och snart kommer ett teakdäck ligga här! blir till å lägga däcket bräda för bräda, kliar mig just i skallen hur jag skall få till nåtningen mellan däcksplanken och spikskallarna så det ser symetriskt å autentiskt utObestämd

McAxe
1/13/09, 1:24 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#34

Tänk att för ett litet tag sen var det bara små träbitar å stickor i en ask! Himla roligt att väcka modellen till liv Skrattande

Annons:
Azgaron
1/13/09, 7:14 AM
#35

Ser bra ut McAxe! Kul att se ett sånt här båtbygge!

Azgaron

Håkan, medarbetare på Modellbygge iFokus!

 

gigabyte
1/13/09, 5:57 PM
#36

Ser både bra o intressant ut , jag blir så sugen på en trä modell ,men det är ju det med kunskap o tålamod Obestämd

[Henke29]
1/13/09, 8:39 PM
#37

Ser jättebra ut detta bygge Skrattande

McAxe
1/14/09, 11:32 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#38

Äntligen är skrovet klartGlad

McAxe
1/14/09, 11:33 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#39

sett mot fören

McAxe
1/14/09, 11:33 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#40

underifrån..

McAxe
1/14/09, 11:34 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#41

å med aningen slagsida!

Annons:
AChristian
1/15/09, 12:18 AM
#42

Ser jättebra ut det där! Vad använder du för färg och maskeringstejp? Använder själv Humbrol och vanlig maskeringstejp, men det finns kanske bättre grejer!? Penselmålar du?

Christian

AChristian
1/15/09, 12:25 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#43

Förresten, vill passa på att visa ett tidigare bygge. Fiskekuttern Norden. Dock har inte seglen kommit på ännu…

McAxe
1/15/09, 12:38 AM
#44

Snyggt bygge Christian,  byggde en kutter för många år sen men i jämförelse till din så känns min blek… den har förresten gått i kvav i ngn conteiner eller liknande. Bor på västkusten så skall bygga en till sen när jag övat lite till.

Jag använder först Tamiyas 6mm maskeringsband som är ganska formbar sedan tar jag vanlig hederlig papperstejp typ 20mm å grovmaskerar resten. Färgen är på det svarta Tamiyas x22 och den har jag airbrushat i minst 10 tunna lager med lite mellanslipning av 1500 våtslippapper, sist klarlack 3-4lager åter igen slipat med 1500 våtslip mellan lagren för att få bra finish.

Till bottenfärg köpte jag en vanlig hobbyfärg (rödmatt paprika!) nere hos den lokala färgaffären, en akrylfärg som är vattenbaserad, den målade jag på med pensel mest för att få ett autentiskt utseende där man nästan kan urskilja penseldragen, för jag inbillar mig att även originalets bottenfärg var matt å penslad/rullad. Annars hade skrovet sett "för" blankt ut. Köpte också på Panduro en mahogny akrylfärg som jag sedan skall använda till relingen, klarlack med airbrush blir det oxå vad det lider på reling å däck.

McAxe
1/15/09, 12:47 AM
#45

Vad skall en fiskebåt med segel till förresten? Dom användes väl mest som styrhjälp tror jag annars så ser den snygg ut som den är tycker jag.Cool

AChristian
1/15/09, 1:22 AM
#46

Är av samma åsikt! Därför är det är inte säkert att det blir så.

Flört

Penguin
1/15/09, 10:30 AM
#47

Mycket snyggt det där!

Låter som ett ambitiöst målningsarbete också, ska bli kul att jämföra då jag själv tänkt penselmåla min Bluenose. Återstår att se om det går att få en skaplig finish på den.

En annan reflektion jag gjorde häromdan var att på bilden på kartongen är skrovet under vattenlinjen inte rödmålat (precis som på din America här ovan) medan instruktionerna säger att det är rött som gäller? Vad beror detta på tror ni?

McAxe
1/15/09, 11:58 AM
#48

Tack, jag valde rött eftersom de flesta fartyg jag sett har mattröd som bottenfärg, har faktiskt inte kollat vad ritningen säger för färgkod! För sent nu iaf.

Annons:
PonCar
1/15/09, 3:14 PM
#49

Otroligt fin ytfinish på America's skrov! Men så har du ju tydligen lagt ner en hel del tid och omsorg på det också… Vilken vacker båt det blir!!

GladPontus

Azgaron
1/15/09, 6:59 PM
#50

Mycket snyggt McAxe!

Azgaron

Håkan, medarbetare på Modellbygge iFokus!

 

[Henke29]
1/16/09, 10:08 PM
#51

Mycke läckert målat Skrattande

Penguin
1/18/09, 10:01 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#52

Här kommer ett par bilder som uppdatering av hur mitt bygge framskrider. Känns inte som att det är någon risk att jag kommer att komma ifatt…

Ena skrovhalvan är iaf färdigplankad, spackling och slipning pågår!

Penguin
1/18/09, 10:03 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#53

Fören:

Penguin
1/18/09, 10:04 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#54

Aktern:

McAxe
1/18/09, 11:09 PM
#55

Ser fint ut Björn, ska bliintressant å följa ditt byggeGlad

Annons:
Exelon
1/18/09, 11:48 PM
#56

Snygga träskutor. Riktigt intressant att följa. Kanske man skulle prova någon gång att bygga en(som mycket annat)Skrattande

Snygga är båda era!

Azgaron
1/19/09, 12:01 AM
#57

Ser ju fint ut så långt Penuin!

Azgaron

Håkan, medarbetare på Modellbygge iFokus!

 

McAxe
1/20/09, 7:57 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#58

Så var det dags för å lägga däcket, tålamod, skarp kniv å en kanna kaffe sen va de klart, resultat som följer!

McAxe
1/20/09, 7:58 PM
#59

tillpassning i fören

McAxe
1/20/09, 7:59 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#60

ops! bilden försvann..

McAxe
1/20/09, 8:00 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#61

Babord sida inoljad med oljevax, styrbord trä ren å oslipad

McAxe
1/20/09, 8:01 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#62

hela däcket sett från fören innan detaljer börjar komma på plats

Annons:
McAxe
1/20/09, 8:06 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#63

Å nu har det börjat ta fart på däcket med diverse detaljer, notera dom små men ortoligt läckra "klysen" där ankarkättingen sedan kommer löpa i, undra hur svarven ser ut som gjorde dom, eller ankarspelet midskepps. Snygga detaljer från Billing Boat

Penguin
1/20/09, 8:23 PM
#64

Jisses vad snyggt! På de två sista bilderna ser det faktiskt ut som ett fullstort skepp!

Började du lägga däcket från ena sidan, eller hur gjorde du för att få till det?

[Henke29]
1/20/09, 8:35 PM
#65

Mycke snyggt Skrattande

Henke

McAxe
1/20/09, 8:37 PM
#66

TackGlad, tålamod å inpassning av varje enskild däcksplanka. Jag började lägga däcket från centrum å på så vis blir däcket symetriskt med lika skurna bordsplankor på respektive sida, annars riskerar man bara få kilar i ena ändan

Azgaron
1/20/09, 10:35 PM
#67

Ser mycket snyggt ut McAxe!

Azgaron

Håkan, medarbetare på Modellbygge iFokus!

 

McAxe
1/25/09, 2:27 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#68

Fördäcket e nu klart för mast/riggning,

McAxe
1/25/09, 2:29 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#69

så även akterdäcket, riggning nästa Glad

Annons:
Azgaron
1/25/09, 4:31 PM
#70

Tjusigt McAxe! Ser fram emot att se den riggad!

Azgaron

Håkan, medarbetare på Modellbygge iFokus!

 

PonCar
1/26/09, 3:57 PM
#71

Otroligt fint! Det är verkligen nåt visst med segelfartygsmodeller i trä. Går nog aldrig att få riktigt samma känsla med en plastmodell i den genren. Vilket vackert trädäck…

POntus

Penguin
1/26/09, 11:05 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#72

Tjusigt! Mycket snyggt, och undan går det!

Passar på att fylla ut med ett par bilder från mitt bygge, som sakta men säkert också fortskrider. Har nu sammanfogat de två skrovhalvorna, samt fått dit plattan i aktern och den "balk" som rodret ska fästas i.

Penguin
1/26/09, 11:07 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#73

Närmast väntar målning och montering av relingen, samt montering av roder.

gigabyte
1/26/09, 11:13 PM
#74

Fina trä byggen både McAxe o Penguin  ,visst är det något extra fint med träbyggen  , Mycket kul att följa era byggen mot färdigt skick !

McAxe
1/27/09, 12:22 AM
#75

ser fint ut björn, jag sitter nog å pillar 1 timma varje dag, tar en massa tid alltså med allt småpill!

WildeSau
1/27/09, 12:24 AM
#76

Mycket snyggt och betydligt mer modellbygge än plastmodeller. Glad


Janne - modellsamlare & medarbetare på Modellbygge iFokus

Annons:
Penguin
1/28/09, 12:07 AM
#77

Har fortsatt byggandet idag, eller man kanske ska säga målandet. Känns som att det är femhundraelva småprojekt på en gång nu när jag börjat förbereda alla detaljer till däcket. Måååånga yttepyttesmå detaljer som ska målas….

Sen har jag fått tänka om angående färgtill botten av skrovet. Hade tänkt betsa det men det funkade inte då spacklet framträder allt för väl då. Bara att slipa om och sedan måla igen. Pust!

Hur går det för dig Stefan? Ser fram mot nästa uppdatering!

McAxe
1/28/09, 12:50 AM
#78

Ja harre jösses va detaljer det finns å måla, putsa, slipa, lacka, betsa, fernissa tycks aldrig ta slut men man kan ju gena i kurvorna förståss å skippa att putsa vissa detaljer, men å andra sidan varför?

Jag har gjort klart bägge masterna med alla pyttesmå öglor, märlor, delvis målat men resten av mastdetaljerna är fernissade. så nu skall symaskinen fram å börja sy seglen, skall kantförsegla tyget i symaskin men resten får jag sy för hand, köpte också ett mörkt möbelvax som jag fettar in alla små sytrådar för att det skall efterlikna originalets tjärade hamptåg.

Bogsprötet monterades igår med alla tåg (rep), fast det bara är en tvåmastad så finns det asmånga detaljer som skall passas in.

Det säga att en fiskares bästa vän är tålamodet! kan understryka att det gäller även modellbåtbyggaren…

McAxe
2/1/09, 4:24 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#79

Träarbetet avslutat så tog måleriet vid, sen var det dags för skräddaren att starta symaskinen… Focken är nu iaf klar för montering! Med lite bilder som följer

McAxe
2/1/09, 4:25 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#80

förra bilden mallade jag upp alla seglen, här ligger focken i symaskin!

McAxe
2/1/09, 4:27 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#81

och nu är sånär som på några öglor för att fästa seglet i riggen klar för montering.

Proosen
2/1/09, 8:59 PM
#82

Fasiken vad tjusigt!

Det är nu min akilleshäl i segelbranchen tar vid, riggandet, men det blir ju så snyggt!

Själv har jag ungefär samma problem med tyg som med vatten, det liksom rinner mellan fingrarna på något underligt vis. De två verkar vara besläktade med pengar för de rinner också iväg utan större styrsel.

Niclas

Azgaron
2/1/09, 9:31 PM
#83

Fint segel du fått till McAxe! Syslöjdsavdelningen får nog vara för min del! Glad

Azgaron

Håkan, medarbetare på Modellbygge iFokus!

 

Annons:
Penguin
2/3/09, 12:36 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#84

Ser ju ut att bli bra det där Stefan! Jag har inte bestämt mig ännu om jag ska våga ta fram frugans symaskin när det är dags, har ju inte använt en symaskin sedan syslöjden i lågstadiet…

Fyller på med några bilder på diverse smådetaljer jag fixat med idag. Först en bild på diverse småpill.

Penguin
2/3/09, 12:39 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#85

Detta ska bli väggarna till kabyssen i aktern, hur jag ska lyckas få dem på plats ordentligt har jag inte listat ut ännu…

Penguin
2/3/09, 12:44 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#86

Ööh…ratten, eller nåt. Känns väldans fel att kalla det ratt….

Penguin
2/3/09, 12:49 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#87

En av de små detaljerna som ska monteras på fördäcket.

denstore
2/3/09, 12:53 AM
#88

Det heter väl roder, oavsett om det är en stock eller ratt?

Proosen
2/3/09, 8:28 AM
#89

"Ta rodret" är väl mera en term för att man ska vara styrman oavsett om man har rorkult eller ratt att manövrera med.

Det ser fint ut på fartygsvarven häromkring, skutorna tar sig som en präriebrand.

Om man hade mera tid och mindre split vision i sitt liv skulle det vara kul att sätta tänderna i ett flytande linneförråd.

Niclas

denstore
2/3/09, 10:39 AM
#90

#89, Fast jag tror inte Evert Taube menade att de surrade killen vid rodret nere i vattnet, när han skrev om briggen Blue Bird….Glad

Annons:
Proosen
2/3/09, 3:58 PM
#91

#90

Näe, just det!

Rodret eller rors som det står i Taube-texten här nedan är ratten/rorkulten och den kan man gärna binda fast sig vid om det blåser rejält för någon måste styra även då det stormar. Det handlar inte om att binda någon nere vid vattnet utan uppe på däck med andra ord.

Gick ju inte så bra för Karl som stod surrad till rors.

"Det Var Blue Bird Av Hull
det Var Blue Bird En Brigg
som Med Sviktade Stumpar Stod På
över Soten I Snöstorm Med Nerisad Rigg
själva Julafton Sjuttiotvå
-"surra Svensken Till Rors, Han Kan Dreja En Spak."
ropa Skepparn
-"allright Boys, Lös Av!"
och Karl Stranne Från Smögen
blev Surrad Till Rors
på Blue Bird Som Var Dömd Att Bli Vrak"

Niclas

denstore
2/3/09, 4:44 PM
#92

Man kan ju fundera om någon modern svensk poet kan beskriva en tragedi lika bra. Man blir fan nästan tårögd när man tänker på det.

Nu lär väl texten inte vara sann, utan ett hoppkok av olika skepparhistorier, men jag har för mig att något dylikt ska ha hänt utanför västkusten, men på något annat fartyg. Och man ska tänka på att Taubes äldre broder dog till havs, så sorgen och känslorna fanns nog där.

Proosen
2/3/09, 5:02 PM
#93

Läste igenom hela texten och visst sjutton är den tragisk. Stranne Sr. kommer ju fartyget till räddning och allt. Sonen blev dock inte med hem, sann eller inte så har nog värre saker hänt till havs än så.

Niclas

denstore
2/3/09, 5:26 PM
#94

Självklart har det hänt värre tragedier, men få av dem finns bra beskrivna i svensk lyrik, och ännu färre funkar t.o.m. som rock alá Thåström m.m.

McAxe
2/3/09, 5:59 PM
#95

Så sant, hopkok eller inte så är dessa visor en otrolig skatt för oss som tycker om Taube, en parantes förresten! släkten Stranne finns det kvar än idag några av i Smögen..

 Ser bra ut förresten Björn, vet att du har lagt ner en hel del tid på detaljerna för det ser enkelt å smått ut men många moment innan man väl kommer dit.

Själv har det stoppat upp i segelmakeriet!! frugans symaskin fick för sig att kapituleraRynkar på näsan så måste laga den rackaren först…

Penguin
2/3/09, 9:34 PM
#96

Jag kan rapportera att det är tillfälligt stopp i maskineriet här med för tillfället. Dels pga att det bara inte vill sig med bottenfärgen till skrovet, det blir till att slipa ner igen och göra ytterligare ett försök. Dels pga bakslag vid ihopmonterandet av kabyssen till aktern, orkar inte förklara, men det blev en stor SUCK. Bläh.

Proosen
2/3/09, 9:41 PM
#97

Hmm….verkar som om tingen är emot er i varvsindustrin.

Men, spott i näven och ta nya tag när det jävlats av sig lite granna.

Niclas

Annons:
Azgaron
2/4/09, 10:18 PM
#98

Inte kul när det strular! Ser ju bra ut annars!

Azgaron

Håkan, medarbetare på Modellbygge iFokus!

 

Penguin
2/5/09, 11:03 AM
#99

Nää, man kan ju inte säga att jag såg fram emot att slipa ner skrovet en gång till precis. Men nu är det gjort, och en ny strategi för målningen är utarbetad. Ikväll provas det igen, och nu kan det bara inte gå fel! Cool

Fadäsen med akterkabyssen är också delvis åtgärdad, men lite funderande återstår för att lösa det problemet. Har dock en liten idé som jag ska testa ikväll.

Hoppas allt detta funkar så att jag kan fortsätta med montering av reling osv sedan. Måste ju komma framåt!

Penguin
2/9/09, 11:32 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#100

Dags för en uppdatering, om än så liten. Har fixat ihop kabyssen nu. Den är inte fastlimmad ännu, utan står bara på däcket för bildens skull. Härnäst ska relingen på plats.

Proosen
2/9/09, 11:42 PM
#101

Ser ju ut som om du löste problemen galant tycker jag, skoj att det rör på sig i varvsindustrin igen.

Niclas

[Henke29]
2/10/09, 7:39 PM
#102

Mycke kul att få se bilder på era fina båtbyggen.
Kul att de äntligen kommit hit några träbyggare.

Henke

Azgaron
2/10/09, 8:16 PM
#103

Ser bra ut Penguin!

Azgaron

Håkan, medarbetare på Modellbygge iFokus!

 

Penguin
2/12/09, 11:51 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#104

Har påbörjat trixxet med relingen, som synes på bilden. Dock långt från klart.

Det är minst sagt knepigt att få bitarna på (rätt) plats eftersom det ska böjas och limmas samtidigt. Man får liksom hålla grejerna på plats tills det att limmet torkat, vilket iofs tursamt nog går rätt fort.

Annons:
Penguin
2/15/09, 9:25 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#105

Nu är relingen så gott som klar. Alla bitar är på plats, men det ska slipas och målas lite till sedan. Kanske inte så himla stor skillnad mot föregående bild, men här kommer ett par ändå.

Penguin
2/15/09, 9:26 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#106

Tja…

Penguin
2/15/09, 9:27 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#107

Tycker förresten att det är dags att McAxe kommer med lite uppdateringar nu, eller är symaskinen fortfarande kaputt?

Azgaron
2/15/09, 9:33 PM
#108

Ser snyggt ut Penguin!

Azgaron

Håkan, medarbetare på Modellbygge iFokus!

 

PonCar
2/15/09, 9:37 PM
#109

#100: Den där "byssan" skulle man gärna krypa in i! Ser mycket fint ut, liksom relingarna.

Pontus

ElLobo
2/15/09, 10:18 PM
#110

Med tanke på alla uppdateringar så är det väl lika bra att avsluta och stänga den här tråden, och fortsätta i en del 2 …

Del 2

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: